CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

„Boala varicoasă reprezintă un proces lent pe parcursul căruia peretele venos este afectat. Iar în timp aceasta se extinde și către țesuturile din jur. Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele sunt însoţite frecvent şi de durere. Iar în cazurile cele mai grave apar şi inflamaţii ale picioarelor.”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Pătruț, medic în cadrul Centrului Medical Focus.

Iată de ce apar varicele

Tromboflebita superficială

Principala cauză a apariției varicelor este tromboflebita. Tromboflebita superficială afectează venele de la suprafaţa pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor. Dar poate afecta şi venele membrului superior. Aceasta este identificată prin apariția unui cheag sanguin la nivelul venelor ce duce la îngroşarea vizibilă a acesteia. Tromboflebita superficială  apărea în timpul sarcinii, în urma unui zbor cu avionul sau atunci când o persoană stă o perioadă lungă de timp imobilizată la pat sau în scaun cu rotile. Și este principala cauză care justifică de ce apar varicele.

Tumora abodminală sau fibromul uterin

Un alt factor cauzator de varice este tumoarea abodminală sau fibromul uterin. Fimbromul uterin reprezintă o masă celulară care apare sub forma unei excrescențe benigne la nivelul uterului femeilor aflate la o vârstă reproductivă. Acesta se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia. În plus, hormonii secretați de corpul femeii, estrogenii şi progesteronul, determină creșterea fibromului.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Sarcina

În perioada sarcinii, datorită dublării volumului sanguin dar și a faptului că femeia gravidă începe să câștige kilograme în plus, venele încep să fie suprasolicitate şi astfel apar varicele. În această situaţie, sângele în loc să se întoarcă la inimă stagnează. “Modificările hormonale din perioada de sarcină, de fapt progesteronul, este cel care determină relaxarea pereţilor venelor făcându-i mult mai vulnerabili în această perioadă. Efectele bolii varicoase pot fi stopate prin purtarea ciorapilor elastici compresivi pe tot parcursul sarcinii și prin evitarea statului în picioare o perioadă lungă de timp.”, a adăugat Prof. Univ. Dr. Mircea Pătruț, medic în cadrul Centrului Medical Focus.

Profesia

Varicele în cele mai multe dintre situaţii sunt o boală profesională, afectând persoanele care sunt nevoite să petreacă mult timp în picioare la locul de muncă (stomatologi, chelneri, friezi, etc.). Dacă apar simptome, acestea tind să fie uşoare, o senzaţie de arsură sau de greutate în picioare, mai amplificată în cursul zilei sau după perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun, o inflamaţie uşoară, de obicei doar la nivelul piciorului şi gleznei, sau mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor.  În aceste condiții medicamente tonice care ajută la întărirea pereților venelor sau chiar şi orice tip de activitate fizică au un efect benefic asupra picioarelor.

Deficiența ereditară în structura țesutului conjunctiv

Deficiența ereditară în structura țesutului conjunctiv al organismului provoacă apariția varicelor. Astfel, structura valvulelor venelor predispuse la insuficiență valvulară, urmată de reîntoarcerea și stagnarea sângelui la nivelul membrelor pelvine duce la apariția varicelor și a celorlalte tulburări trofice locale. Această deficiență a țesutului conjunctiv predispune și la apariția herniilor abdominale, a piciorului plat sau a hemoroizilor, afecţiuni ce sunt frecvent asociate varicelor.

Sursa foto: pxfuel.com