Nici nu e de mirare că 6 dintre noi mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Și că, anual, se depistează 3000 de noi cazuri cu această boală necruțătoare. Și e atât de ușor de prevenit și de tratat, dacă este diagnosticată în timp util. Degeaba își răcesc gura specialiștii pledând pentru vizitele regulate la medic, căci mentalitatea se schimbă greu. Dacă nu ne supără nimic, de ce-am merge la medic?! Iată câteva motive care ar trebui să te pună pe gânduri. Și să te motiveze să-ți faci o programare pentru consultație.

Bolile femeiești care nu dau semne

Fie este vorba despre infecții, fie de boli cu transmitere sexuală sau chiar de leziuni precanceroase. Bolile femeiești sau afecțiunile din sfera genitală nu se „dau de gol” decât în cazuri fericite. Bolile femeiești sunt perfide, căci, muțește, evoluează treptat. Și, de la o banală rană pe col, cu timpul, se poate ajunge la diagnosticul de cancer. Interesant este că infecțiile vaginale pot apărea la orice vârstă. Indiferent dacă a avut loc sau nu începutul vieții sexuale. Iată care sunt inamicii de temut ai sănătății intime:

1.Candidoza

Specialiștii spun că avem cu toții în organism această ciupercă numită Candida albicans. Doar că, la unii dintre noi, odată cu modificarea florei și mucoaselor, se dezvoltă mai mult și necesită tratament îndelungat pentru a o combate. Multe dintre noi putem fi bolnave fără să ne dăm seama. Numai examenul de secreție vaginală poate scoate la iveală prezența ei.

2.Vaginoza bacteriană

Este cauzată de o altă bacterie prezentă în flora vaginală, Gardnellera vaginalis. PH-ul acid normal al vaginului nu permite dezvolatrea ei în exces. Dar, când apar modificări, chiar și din exces de igienă, apare și vaginoza bacteriană. Simptomele sunt atât de discrete, încât pot fi ignorate cu ușurință. De obicei, partenerul este cel care are de suferit și astfel se depistează boala și la femeie.

3.Vaginitele

Când bacteria Chlamydia trachomatis este de vină, boala nu trebuie neglijată, căci duce la boala inflamatorie pelvină și chiar la sterilitate. Aceasta trăiește în celule și este greu de depistat. Infecția este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală și se „ia” prin contact direct al mucoaselor. Tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, pentru ca efectul să fie cel așteptat. În aceeași categorie intră și gonococul Neisseria Gonorrhoeae, cel care declanșează gonoreea, boală cunoscută și ca blenoragie sau sculament.

Diagnosticul precis și tratamentul corect sunt foarte importante, căci boala duce la probleme grave, printre care și tulburările de ritm cardiac. De aceea sunt necesare testele periodice de secreții, în special după schimbarea partenerului sexual. Specialiștii spun că unele vaginite pot apărea și la schimbarea partenerului, după o relație de lungă durată.

4.Endometrioza

Durerile de burtă, oboseala, crampele menstruale și balonarea sunt banale deja și ușor de ignorat de oricare femeie. Însă acestea sunt semnele pe care le dă endometrioza, boală cauzată de apariția unor tumori benigne în țesutul uterin, de care suferă cam 3 din 10 femei. O ecografie pelvină e de-ajuns ca să afli dacă suferi sau nu de așa ceva.

5.Infecția cu HPV

Este poate cea mai de temut dintre toate. Căci virusul Papilloma uman este principalul vinovat al apariției cancerului de col uterin, care are simptome abia în fazele foarte avansate, când nu prea se mai poate face ceva. „Adeseori, neoplazia de col uterin nu se manifestă clinic. Sângerările anormale după raport sexual și secreția albicioasă cu striuri de sânge sunt semne ce trebuie să alarmeze orice femeie. Debutul precoce al vieții sexuale, numărul crescut de parteneri, contactele sexuale neprotejate și igiena precară sunt factori care favorizeaza apariția infecțiilor genitale virale.”, spune dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică- ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia, din București.

Și ne oferă și soluția: „Prevenţia în cancerul de col uterin trebuie să includă: controlul periodic ginecologic anual, chiar dacă nu există simptome supărătoare și testul citodiagnostic Babeş-Papanicolau, pentru detecţia precoce a leziunilor care precedă cancerul de col. La acestea se adaugă tipajul viral HPV, adică de a detecta dacă pacienta a fost infectată cu virusurile HPV şi dacă da cu care dintre tulpini.

Semne de neignorat

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

1.Secreția vaginală suferă modificări: își schimbă culoarea, consistența sau mirosul.
2.Simți usturimi, arsuri sau înțepături ușoare la spălăturile vaginale sau în timpul actului sexual.
3.Te doare partea inferioară a abdomenului.
4.Apar modificări, chiar și nesemnificative, ale menstruației.

Sursa foto: Shutterstock