Boala hemoroidală nu ar trebui ignorată. În ciuda durerilor chinuitoare, se evită în continuare mersul la medic. De altfel, numai intervențiile speciale te pot scăpa de chin. De ce apar hemoroizii? Ce anume îi favorizează? Cât sunt de periculoși? Care e tratamentul corect? Sunt întrebări la care găsim răspuns la specialist.  Or, nouă ne este rușine să apelăm la ajutor de specialitate. Și căutăm răspunsuri pe forumuri și în articole citite pe ascuns, pe internet. Multe nu au o bază științifică.

5 mituri despre boala hemoroidală

1.Hemorizii nu sunt periculoși.

Realitatea e cu totul alta. Hemoroizii în sine nu pun viața în pericol. Dau probleme supărătoare, precum durere și disconfort în timpul defecării, senzație de mâncărime, de arsură locală, sângerări uneori foarte puternice, suprainfecții și inflamații.

Stilul de viață nesănătos și unele greșeli de zi cu zi îi pot agrava. Atunci cresc în dimensiuni, se complică, apărând așa-numitele tromboze sau cheaguri de sânge. Însă nici acestea sunt cele mai mari pericole. Potrivit medicului chirurg Dan Andronesi, adevăratul risc este faptul că oamenii ignoră boala. Sau se diagnostichează singuri cu „hemoroizi”. Și se tratează după ureche. De fapt, acolo pot fi tromboze, fisuri, abcese sau chiar cancere.

Au simptome comune. Pacienții se gândesc că sunt hemoroizi, însă poate fi o tumoră, un cancer, pot avea un abces, o fisură, o tromboză… Sunt foarte multe și fiecare se rezolvă diferit. Dacă stau foarte mult și au o tumoră acolo, ea poate deveni inoperabilă sau poate progresa spre metastaze. De obicei, oamenii vin în stadii destul de avansate, când nu mai pot. Nu s-a schimbat nimic în această mentalitate, suntem destul de pudici, avem complexe”, atrage atenția specialistul.

2.Cum au apărut așa și trec, la un moment dat

Din păcate, avem o veste proastă. Hemoroizii nu vor trece niciodată de la sine. „Hemoroizii sunt vene dilatate din plexul venos hemoroidal, asemănătoare cu varicele. Aceste vene, odată mărite, nu au cum să se micşoreze. Nu s-a descoperit nicio substanţă activă medicamentoasă care să aibă acest efect asupra lor. Hemoroizii nu trec de la sine. Dimpotrivă, cresc încet, încet, până în stadii avansate.”, avertizează specialistul OK Medical, clinică specializată în diagnosticul și tratamentul hemoroizilor.

3.Doar constipația e de vină

Da, scaunele tari, dificil de eliminat, pun și mai mare presiune pe venele hemoroidale. Și le poate leza. Însă nu trebuie căzut în extrema cealaltă. Și nici exagerat cu remediile laxative care provoacă diaree. ”Perioadele lungi de diaree sunt de evitat. Deoarece produc niște modificări. Scaunul devine mai acid și afectează vascularizația.”, precizează expertul OK Medical.

4.Există o mulțime de remedii la îndemână

După studii și cercetări amănunțite, specialiștii au certitudinea că niciun tratament administrat local (creme și geluri) și niciun tratament înghițit (remedii naturiste sub forma ceaiurilor și pastilelor) nu pot vindeca boala hemoroidală.

„Aceste tratamente locale promovate destul de agresiv nu fac altceva decât să niveleze mucoasa. Să o vindece pe moment și să amelioreze simptomatologia. Dar lasă mai departe să crească hemoroizii. Și, bineînțeles, cu apariția de complicații din ce în ce mai grave, mai frecvente. Boala își vede mai departe de evoluție.  Mai mult decât atât, automedicația aceasta poate încurca un diagnostic care ne poate salva viața. Cum sunt tumorile sau diversele boli inflamatorii colonice”, mai spune dr. Dan Andronesi.

„Un pacient care prezintă sângerări anale se prea poate să aibă hemoroizi. Dar poate avea asociat și un cancer de rect. Care se manifestă tot prin sângerare. Vă dați seama că tratamentul naturist nu doar că nu vindecă hemoroizii. Ci întârzie diagnosticul și tratamentul unei afecțiuni grave, cu consecințe nefaste. Tratamentele nemedicale administrate de neprofesioniști, de multe ori doar după criterii comerciale, fără un diagnostic clar de boală, sunt foarte periculoase.

Nimeni nu spune că nu ai voie să bei ceai natural pentru constipație, spre exemplu. Sau să folosești anumite unguente care au în compoziție produse naturale. Toate acestea pot ajuta. Dar indicația trebuie să fie clară și, foarte important, să fie făcută doar de un specialist, după o diagnosticare corectă.”, completează conf. Dr. George Dindelegan, expert OK Medical.

5.Tratamentul medical e foarte dureros

Medicina a avansat enorm. Mai nou, există soluții cu disconfort redus. Dacă e făcut în stadii incipiente, tratamentul e minim invaziv, nedureros, cu recuperare rapidă. Fototermocoagularea în spectru infraroșu, spre exemplu, presupune aplicarea de energie termică pe hemoroizi, cu ajutorul unor dispozitive moderne.

Energia coagulează proteina din ţesuturile afectate şi va genera o cicatrice, care se va vindeca uşor. O altă metodă este ligatura cu benzi elastice. Așa cum sugerează și numele, implică aplicarea unor benzi de cauciuc la nivelul hemoroizilor, având ca scop întreruperea aceluiași flux sanguin către zona afectată. Nevascularizaţi, aceştia vor cădea de la sine. Până să apară procedeele moderne, exista tratamentul clasic chirurgical prin care fiecare hemoroid se exciza. Aici, avantajul e că suferințele sunt foarte mici, uneori insesizabile de unii pacienți”, dă asigurări medicul Dan Andronesi.

Sursa foto: Dreamstime