Băile minerale din Covasna, izvoarele terapeutice, mofetele, piscinele și tratamentele pe care le oferă stațiunea Covasna sunt resurse bogate pentru vitalitate, pentru tinerețe și sănătate.

Aici este unul dintre cele mai mari spitale de recuperare cardiovasculară din țară unde se folosește metoda de tratament Covasna, concepută de dr. Benedek Geza, și cea mai mare bază de tratament din țară bazată pe mofete și ape minerale.

Stațiunea se adresează persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, locomotorii, digestive, renale sau dermatologice, dar nu numai. În Covasna, în numeroasele centre spa și la piscinele cu ape tămăduitoare, este bine să vii periodic pentru a preveni bolile grele de mai târziu.

Aerul deosebit de curat și ozonat, cu aerosoli rășinoși, dealurile împădurite, liniștea, apele minerale, gazul mofetic și toate tratamentele spa pe care le poți face în stațiune îți protejează sănătatea și te mențin mai tânăr și mai viguros.

Gazul mofetic, valoros pentru inimă și suflet

Una dintre cele trei mofete de la Baza de tratament și turism Covasna, construită direct asupra sursei de gaz mofetic

Spitalul de Recuperare Cardiovasculară și hotelurile din stațiune dispun toate de mofete modernizate numite de medicii balneologi adevărate ”laboratoare de însănătoșire”. În cadrul spitalului se află cea mai mare mofetă din țară și din Europa, cu o capacitate de 100 de persoane simultan.

Centrul Balnear Covasna, care cuprinde baza de tratamente și spa de la hotelurile Căprioara, Cerbul și Covasna, are trei mofete, toate trei situate chiar asupra surse de gaz mofetic. De asemenea, mofete mari și bine organizate se găsesc la hotelurile TTS, Clermont, Monte Cervo, la centrul de băi Hătuica, dar și în unele pensiuni particulare. Iar mofete în aer liber, cu acces direct, sunt răspândite pe dealurile din jurul stațiunii, în Valea Zânelor, în Valea Zălanului sau pe muntele Puturosul, după cum sunt menționate pe site-ul www.visitcovasna.com

Întreaga zonă este o mofetă, deoarece emanațiile de dioxid de carbon, care constituie resursa principală de gaz mofetic, se află peste tot în jurul stațiunii. Mulți localnici au acest gaz în beciurile caselor, unde se conservă foarte bine murăturile și legumele puse la păstrare pentru iarnă.

Gazul mofetic și anume dioxidul de carbon este o emanație postvulcanică îmbogățită și cu procente reduse, dar semnificative de radon și radiu, cu ioni negativi și azot. Acest gaz este absorbit prin piele, în timp ce stai relaxat în mofetă și se produce un efect vasodilatator benefic pentru circulația sângelui, pentru activitatea inimii și a creierului, pentru reducerea tensiunii arteriale și pentru sănătatea pielii.

Băile minerale din Covasna te revigorează și te întineresc

În căzile pentru tratament se combină apa minerală carbogazoasă rece, direct de la sursă, cu apa fierbinte

Mofetele și piscinele cu apă încălzită din stațiune sunt principala atracție pentru turiștii veniți și pentru relaxare, nu doar pentru tratamente. Dar și băile carbogazoase sunt o resursă excelentă pentru sănătate și pentru imunitate.

Aceste băi combină apa minerală captată direct din izvoare cu apă fierbinte, astfel încât să poți sta în cada de relaxare timp de 20 de minute la o temperatură optimă. ”Apele carbogazoase au efect terapeutic asupra circulației locale și asupra circulației sistemice. Gazul vulcanic și elementele benefice din apă curăță pielea, o hidratează, o ajută să se regenereze, țesuturile întineresc, iar leziunile, inflamațiile și dermatozele de la nivelul pielii se curăță și se vindecă mult mai repede”, ne-a declarat dr. Yuliya Manolaki, medic specialist reabilitare medicală din cadrul Centrului Balnear Covasna.

Băile minerale din Covasna combină efectul chimic al izvoarelor minerale cu efectul termin al apelor încălzite. ”Ele au un efect benefic asupra circulației și inimii, dar și asupra mușchilor. Aici vin sportivi care au suferit accidente. Se face o recuperare foarte bună după elongații și rupturi musculare, după traumatisme ale mușchilor și oaselor. Băile minerale au efect de revigorare, îți simți corpul mai ușor, ești mai agil și mai relaxat după o baie de 15 – 20 de minute”, a subliniat dr. Yuliya Manolaki.

Aceste băi au efect antibacterian, antiinflamator, revigorant și relaxant, dar și un efect surprinzător de benefic în cazul cuplurilor infertile. Chiar dacă nu s-au făcut studii în acest sens, din experiența cadrelor medicale care lucrează în centrul balnear de peste 30 de ani, multe cupluri care se confruntau cu infertilitatea au reușit să aibă copii după câteva sejururi la aceste băi.

Băile carbogazoare au și câteva contraindicații

Mofetele și băile minerale din Covasna sunt contraindicate gravidelor, femeilor aflate în perioada menstruației, persoanelor cu operații recente și plăgi, cu inflamații acute, pacienților cu hepatite, insuficiență cardiacă, fibrilație sau pentru cei care suferă de cancer sau se află în remisie.

”Este foarte important pentru persoanele care s-au vindecat de cancer să știe că mofetele nu sunt recomandate. Stresul hipoxic ușor la care este supus organismul în timpul expunerii la gazele mofetice poate reactiva celule tumorale latente, care pot migra în alte părți ale organismului”, avertizează dr. Manolaki.

Copiii și adolescenții trebuie să evite atât mofetele, cât și băile carbogazoase, deoarece expunerea la emanațiile de bioxid de carbon afectează dezvoltarea organismului. Acestea sunt benefice pentru persoanele adulte, trecute de 20 – 21 de ani.

Dar copiii și tinerii au numeroase alte surse de distracție în stațiune. Piscinele cu apă încălzită, traseele turistice prin pădure, plimbările cu bicicleta, excursiile care se pot face la peșteri și cascade, sporturile în aer liber sau chiar plimbările cu balonul cu aer cald oferă numeroase opțiuni pentru persoanele dinamice.

foto: www.visitcovasna.com

Vezi şi care sunt cele mai importante stațiuni balneare din România și ce afecțiuni se pot trata!