Datorită auxinului, apa sărată și nămolul terapeutic din Lacul Ursu de la Sovata sunt atât de benefice. Auxinul este o substanță secretată de anumite plante sau crustacee și este echivalentă hormonilor naturali feminini. La noi în țară îl găsim  în  Lacul Ursu din Sovata. Este secretat de crustaceul de apă sărată Artemia salina, care trăiește acolo. De aceea, apa sărată și nămolul terapeutic din Lacul Ursu sunt atât de benefice femeilor.

Lacul Ursu, unic în Europa

Lacul Ursu este unic la nivel european datorită unui fenomen natural special de heliotermie. Acest fenomen a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră. Astfel, asigură încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime. O altă caracteristică a lacului este că acesta are o dublă stratificare: termică și salină. Adică, la suprafața lacului există un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitații și câteva pâraie. Acest strat are temperatură mai scăzută vara (circa 25 de grade Celsius). El focalizează razele soarelui asemenea unei lentile către straturile cu salinitatea crescută. Astfel, stratul de la adâncimea de circa 1,5-2 metri, numit strat mezoterm, atinge în timpul verii temperaturi foarte mari, de până la 45 de grade Celsius.

Citește și: Terapia cu nămol stimulează imunitatea

Auxinul îmbunătățește funcția ovarelor

Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu conține substanțe minerale (în special clorură de sodiu), organice (acizi humici, vitamine și auxine: estrogen și progesteron asemănător hormonilor umani feminini) în concentrații înalte. Este utilizat în prevenirea și tratarea afecțiunilor ginecologice, reumatice și dermatologice, precum și pentru efectul antistres. Auxinul este cheia succesului în tratamentul infertilității feminine. După tratament cu nămol sapropelic se obține o activare de durată (circa 6 luni) a funcției ovarelor.

Auxinul tratează infertilitatea feminină

Stațiunea Sovata a fost și este renumită în țară și peste hotare pentru tratamentul infertilității feminine. „Acest tip de tratament era aplicat pe scară largă, sub supraveghere medicală, încă din anii 1970, cu metodele existente în acea perioadă. În prezent, la metodele clasice, se adaugă noile metode de diagnostic a cauzelor infertilității, cât și posibilitatea de a urmări efectele terapiei în mod țintit, spune medicul balneolog Suzana Pretorian. Succesul terapiei este confirmat de procentul crescut de cupluri care reușesc să obțină o sarcină și să o ducă latermen, adică să obțină rezultatul dorit: nașterea unui copil sănătos.

Tratamente ginecologice cu auxin

Tratamentele ginecologice se realizează în cure de cel puțin 10-15 zile. În cadrul terapiei, se aplică tampoane cu nămol care acționează ca termo-fito-terapie localizată. Durata unei ședinte poate varia între 20 și 60 de minute.Pregătirea pentru perioada de graviditate reprezintă o etapă foarte importantă pentru obținerea unei sarcini care să decurgă fără probleme. Sovata este singurul loc din Europa unde se poate face tratamentul pregestațional cu nămol sapropelic peloidogen. Infertilitatea de orice origine, afecțiunile ginecologice cronice, manifestările de premenopauză și menopauză se pot trata în mod natural, fără efecte secundare și cu beneficii medicale recunoscute”, subliniază medicul ginecolog George Vasilescu.

Alte beneficii ale nămolului

Terapia cu nămol sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu are efect:

– intens antiinflamator cu efect de durată antiinflamator (boală inflamatorie pelvină – anexite repetate)

– biotrofic (retragerea edemelor, activarea circulației și regenerare celulară),

– emolient,

– hidratant,

– bacteriostatic,

– cicatrizant la nivelul pielii,

– de activare a tiroidei și a glandelor suprarenale (indicat în hipotiroidii și epuizare prin stres cronic a suprarenalelor)

– de activare a axei reproductive feminine (ovare, hipofiza, hipotalamus) și de stimulare a fertilității feminine.

Citește și: Sovata. Cum te poți trata și ce mai poți face când vizitezi ”Perla Mureșului”

Tratarea infertilității

„Atât sarea, cât și auxinul sunt absorbite, în decursul tratamentului, prin piele și prin mucoasă și se integrează în organism. Așa se explică efectul benefic, prelungit, al tratamentelor în cazul diverselor afecțiuni cronice: locomotorii, ginecologice, respiratorii, neurologice şi dermatologice. Nămolul extras din Lacul Ursu poate vindeca problemele inflamatorii ale aparatului genital feminin, infertilitatea primară și secundară, disfuncțiile menstruale sau ovariene. Lacul Ursu, singurul lac helioterm din Europa, conține un compozit unic, populat de bacterii benefice și sulf, care are diverse efecte biochimice și biologice. Nămolul este un excelent conductor termic, răcindu-se de patru ori mai încet decât apa,” spune dr. Suzana Pretorian, medic specialist balneolog la Ensana Health Spa Resort Sovata.

Sursa foto: Prime Road Media