Oamenii sunt de obicei predispuși la mușcăturile de țânțari din cauza unei combinații de miros corporal, căldură emanată și umiditate. Diferite specii de țânțari preferă bacteriile și transpirația. Alții sunt atrași de dioxidul de carbon și de anumite mirosuri ale mâinilor.

Rețetă imbatabilă împotriva insectelor

Prepară singură alifii naturale împotriva insectelor. Dacă urmează să faci o drumeție în natură, să stai pe malul unui lac sau la camping, repelenții naturali ar putea fi o opțiune bună. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru copii, care sunt mai sensibili la substanțele de sinteză. Încearcă și această rețetă simplă. Amestecă următoarele ingrediente și aplică pe pielea expusă înainte de a ieși în aer liber:  9 picături de ulei esențial de citronella, 6 picături de ulei esențial de arbore de ceai, 6 picături ulei esențial de mentă, o lingură ulei de migdale sau ulei de jojoba.

Amestec cu ulei de eucalipt

Uleiul de eucalipt este unul dintre cei mai cunoscuți repelenți naturali. Un studiu recent a arătat că un amestec de 32% ulei de eucalipt a oferit mai mult de 95% protecție împotriva țânțarilor timp de trei ore. Poți crea propriul amestec cu o parte ulei de eucalipt și 10 părți ulei de floarea soarelui sau hamamelis. O altă variantă este să combini 120 ml de apă purificată sau distilată într-o sticlă mică de pulverizare împreună cu 20 de picături de ulei esențial de eucalipt. Agită înainte de utilizare și pulverizează pe piele și pe încălțări. Diluat cu apă poate fi utilizat și la câini. Nu trebuie aplicat copiilor cu vârsta sub 3 ani.

Alifii naturale împotriva insectelor. Lavanda alungă insectele

Florile de lavandă zdrobite produc un parfum și un ulei care pot ține insectele la distanță. În plus, lavanda are calități analgezice, antifungice și antiseptice. Aceasta înseamnă că, pe lângă prevenirea mușcăturilor de țânțari, poate calma pielea iritată. Zdrobește câteva flori proaspete sau uscate de lavandă și aplică uleiul rezultat pe zonele sensibile la înțepături, cum ar fi gleznele și brațele. De asemenea, poți pune puțin ulei esențial de lavandă din comerț pe o cârpă curată și să-l aplici pe piele.

Citește și: Cum prepari singură alifie vindecătoare pentru arsuri și probleme dermatologice

Scorțișoara distruge țânțarii

Scorțișoara este mai mult decât un condiment delicios. Uleiul de scorțișoară poate distruge ouăle de țânțari poate acționa și ca un agent de respingere împotriva țânțarilor adulți, în special țânțarul tigru asiatic. Pentru a face o soluție diluată, amestecă 1/4 linguriță (sau 24 picături) de ulei pentru fiecare 120 ml de apă. Pulverizează lichidul pe piele, în jurul casei pe tapițerii sau plante. Ai grijă când aplici ulei de scorțișoară, deoarece o doză concentrată vă poate irita pielea.

Alifii naturale împotriva insectelor. Protecție cu cimbru

Când vine vorba de alungarea țânțarilor, uleiul de cimbru este unul dintre cele mai bune pentru asigurarea protecției. Poți să arunci câteva frunze de cimbru într-un foc de tabără sau într-o scrumieră. Arderea frunzelor de cimbru oferă o protecție de 85% timp de 60 până la 90 de minute. Pentru o alifie de casă, combină 4 picături de ulei de cimbru la fiecare linguriță de ulei de bază, cum ar fi uleiul de măsline sau de jojoba. Pentru un spray, amestecă 5 picături de ulei de cimbru cu 60 ml de apă.

Uleiul de neem împotriva căpușelor

Dacă vrei să prepari alifii naturale împotriva insectelor, uleiul de neem este unul dintre ingredinetele potențiale. Uleiul de neem este folosit ca remediu natural pentru respingerea și îndepărtarea căpușelor, dar și a țânțarilor. Alege ulei de neem extravirgin, presat la rece. Pentru a ține la distanță țânțarii, diluează 50 până la 100 de mililitri de ulei de neem în apă, ulei sau loțiune. Pentru prevenirea înțepăturilor de căpușă, aplică două-trei picături de ulei de neem pe pielea expusă. Poate fi diluat și amestecat cu ulei migdale sau alt ulei purtător. Când este diluat, este sigur și pentru câini. Pentru a elimina o căpușă, aplică o picătură sau două de ulei de neem direct pe căpușă și se va extrage rapid.

Citește și: Tratează arsurile ușoare cu o alifie preparată acasă

Riscuri potențiale

Când dorești să folosești metode naturale împotriva insectelor, este nevoie să fii atentă și la potențiale efecte secundare. Uleiurile esențiale nu trebuie aplicate niciodată direct pe piele. Ele sunt întotdeauna diluate într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale. Rețeta este de obicei 3 până la 5 picături de ulei esențial în 30 ml de ulei purtător.

Citește și: Înțepăturile de insecte. Când sunt periculoase și cum te ferești de ele

Alifii naturale împotriva insectelor. Leacuri din cămară

”Lămâile au efect antiseptic şi cicatrizant. De aceea, calmează pielea inflamată, afectată de înţepăturile de insecte. Tamponează locul afectat cu vată îmbibată în suc de lămâie. Pulpa crudă de dovlecel are acțiune emolientă. Se pun cataplasme cu pulpă zdrobită. Un efect bun îl are și sucul din frunze de pătrunjel. Aplică suc proaspăt de pătrujel pe zona afectată cu o bucățică de vată de două-trei ori pe zi. Sucul în amestec cu alcool de 70° în părţi egale se păstrează mai mult timp și poate fi folosit pentru cataplasme antiinflamatoare. Depozitează-l în sticluțe închise la culoare în locuri ferite de lumină și căldură.”

Sursa foto: 123rf.com