Apele minerale din Băile Govora sunt deosebite față de alte izvoare minerale din celelalte stațiuni. Compoziția lor chimică este una cu totul specială. Doar la Govora avem izvoare cu ape sărate iodurate, bromurate și sulfuroase foarte concentrate, iar o cură cu aerosoli din aceste ape are efect bronhodilatator și relaxant.

Totodată, izvoarele din Govora sunt bicarbonate, sodice, calcice, magneziene și hipotone, calități terapeutice remarcabile pentru recuperare și pentru creșterea rezistenței față de virozele respiratorii.  

”Efectele apelor minerale cu sulf și iod sunt de regenerare a mucoasei respiratorii, antiinflamtorii locale, antiseptice, antiinfecțioase și antialergice, creșterea rezistenței la frig a mucoasei prin vasodilatație locală și creșterea troficității acesteia.”, menționează dr. Elena Dragomir, medic balneolog în cadrul clinicii de la Hotel Palace Băile Govora.

Recuperare după boli pulmonare și Covid-19

O bună parte dintre pacienții care au suferit de boli pulmonare rămân cu sechele. Funcția respiratorie este profund afectată, rezistența la efort scade, oboseala și somnolența se manifestă mult mai des, iar dificultățile de respirație apar din nou în perioada rece a anului.

Pacienții care au suferit de Covid-19 și au avut forme grave ale bolii, necesitând susținere respiratorie asistată, se recuperează greu după boală. Căile respiratorii și plămânii vor rămâne câteva luni sensibili la frig și umezeală, la efort și oboseală.

În funcție de pacient, programele de recuperare fizică care pot fi făcute la Băile Govora pot dura între două şi patru săptămâni. Toţi pacienţii care au trecut printr-o formă moderată sau gravă de boală resimt oboseala luni de zile după ce s-au vindecat. „Ei spun că nu mai pot urca scările ca înainte, că nu mai pot avea aceleaşi activităţi de zi cu zi ca înainte de boală, şi atunci pacienţii au nevoie de exerciţiile de recuperare respiratorie”, a explicat medicul specialist.

Toți pacienții care au avut plămânii afectați ”respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, practic învăţăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie.”, a declarat medicul balneolog al clinicii, dr. Elena Dragomir.

Aerosoli, relaxare și plimbare în pădurile din Băile Govora

credit foto: Marius Leordeanu

Un sejur în această stațiune te ajută să beneficiezi și de aerul puternic ionizat, cu o  încărcătură bogată în ioni negativi. Plimbările din zona parcului și a izvoarelor din Băile Govora sunt benefice prin aerosolii de pădure și aerosolii din apele minerale sulfuroase.

Rezistența organismului crește, plămânii învață să respire profund, tonusul organismului se reface treptat și scade senzația de oboseală.

Factorii de cură din Govora, aerul ionizat și apele minerale constituie elementele principale ale programelor de recuperare care au fost dezvoltate în stațiune, în colaborare cu Asociația Română de Balneologie Filiala Cluj și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj – Napoca.

De anul trecut, pandemia Covid-19  a schimbat modul nostru de viață. Starea noastră de bine nu a fost niciodată mai apreciată. Din ce în ce mai mult ne gândim la stiluri de viață sănătoase, dar și la strategii care să ne mențină sănătatea fizică și mentală. Cred că a sosit momentul pentru recunoașterea, dar și pentru renașterea Balneologiei Românești, aceasta având un rol important de a pregăti un sistem imunitar bun, ca parte integrantă a unui stil de viață sănătos pe termen lung.”, punctează dr. Gabriela Dogaru – asistent universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca.