CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Formele lor deosebite nu sunt singurele diferențe dintre cepe și șalote. Gustul și textura sunt și ele diferite la aceste două legume înrudite. Iată și alte diferențe care fac șalotele să fie preferate de mulți bucătari cu experiență.

Cum recunoști șalotele după formă

Șalotele pot crește în mănunchiuri de bulbi uniți la rădăcină

Forma alungită și subțire a șalotelor te ajută să le deosebești ușor de cepe. Cepele obișnuite sunt rotunde și pot avea culori albe, galbene sau purpurii. Șalotele sunt alungite, mai subțiri și pot crește mai multe în mănunchi, spre deosebire de cepe care dezvoltă un singur bulb la baza plantei, în sol.

Șalotele au și ele mai multe soiuri și pot avea culori roșii, purpurii sau galbene.

Cepe și șalote. Diferența de gust

Cea mai importantă diferență dintre cele două legume este gustul. Șalotele au un gust mai dulceag și mai aromat, decât cepele care sunt mai iuți. De aceea, bucătarii chefi preferă șalotele pentru supe, salate și sosuri fine, iar cepele le folosesc drept bază pentru preparatele condimentate.

Când sunt gătite șalotele capătă un gust mai dulce și mai plăcut, potrivit pentru supe, pește și orez. Dacă nu ai șalote la îndemână, le poți înlocui cu cepele mici și galbene care au și ele un gust puțin mai dulce decât ceapa albă.

Textura, importantă pentru anumite preparate

Dacă le consumi crude, ambele legume, cepe și șalote, sunt la fel de crocante. Dar când sunt gătite, șalotele se înmoaie și se topesc mai repede, sunt mai ușor de caramelizat și de sotat. De aceea, sunt mai potrivite pentru alimente care se gătesc rapid precum peștele, orezul, pastele, pizza și sosuri.