Textura: cremă sau bucăți

Reteta de ciorba de vacuta clasică, minestrone italienesc, supa de ceapă franțuzească ori de linte turcească. Supa și ciorba sunt prezente în toate bucătăriile lumii și diferă de la tipurile de  carne și legume, la prezența pâinii ori a pastelor făinoase sau pur și simplu în funcție de gusturile sau poftele momentului. În ceea ce privește textura, poți opta pentru o ciorbă sau supă groasă cu ingredientele tăiate bucăți sau pentru o cremă catifelată:

  • Ciorba și supa cu ingrediente tăiate bucăți sunt mai ușor de preparat, pentru că nu mai este nevoie să folosești blenderul sau robotul de bucătărie. Sunt mai rustice, mai ales dacă folosești multe legume, dar și leguminoase, carne, paste făinoase. Este recomandat să tai legumele de aceeași dimensiune și să iei în considerare timpul de gătire pentru fiecare. De exemplu, cartofii au nevoie de un timp mai mare de fierbere decât dovlecelul, așa că acesta din urmă va fi adăugat spre final. 
  • Supa cremă are un aspect mai rafinat, fiind ideal de preparat dacă nu ai în frigider decât două-trei ingrediente. Însă poți compensa cu toppinguri, precum legume crocante ori felii gustoase de pâine cu brânză sau crutoane cu ulei de măsline și busuioc. Unele legume, precum dovleacul, dovleceii, conopida sau cartofii dulci, au deja o textură catifelată, deci nu este nevoie să adaugi nimic în supă. Leguminoasele, ca lintea sau fasolea, pot avea o textură mai aspră, de aceea adăugarea unui cartof poate îmbunătăți gustul supei. O cantitate mai mică de apă poate face supa mai cremoasă. De asemenea, supele cremă pot fi îmbunătățite cu produse lactate, precum smântână lichidă sau clasică, mascarpone, brânză de vaci, parmezan, brânză de burduf ori lapte sau smântână de cocos pentru versiunile vegetariene.

Arome și savoare

Supele și ciorbele au nevoie să fie parfumate cu diverse ierburi. De exemplu, în supele de leguminoase, precum fasolea, poți folosi cimbru ori tarhon, ierburi mai rezistente la fierbere, iar în cele de legume cu iz mediteranean, busuioc. Pătrunjelul, leușteanul, arpagicul, menta, coriandrul și lemongrass-ul se mai numără printre verdețurile care pot fi folosite la supe ori ciorbe, în funcție de tipul lor. Ciorbele de legume de tip minestrone se pot parfuma cu o lingură de pesto verde. Condimentele, precum piperul, curry, fulgii de ardei iute, ghimbirul, chimenul, merg de minune cu supe, ciorbe și legume în general. 

Garnisire

Orice mâncare trebuie să bucure și ochiul, nu numai stomacul. Iar ingredientele folosite la garnisirea supelor și ciorbelor pot transforma radical aspectul lor. Poți folosi aceleași ierburi proaspete, de data aceasta după ce ai pus mâncarea în farfurie. De asemenea, poți presăra bucăți din legumele folosite în supă, crude, tăiate în diverse forme, coapte sau călite. Un aspect frumos poate fi obținut și cu o lingură de iaurt ori smântână. Textura crocantă poate fi obținută cu clasicele crutoane, dar și cu chipsuri din șuncă sau așchii de parmezan. 

Supele și ciorbele sunt preparate foarte bogate în substanțe nutritive, pentru că ele conțin foarte multe legume. Te încălzesc, țin de foame și te invită la creativitate culinară, motive suficiente pentru a le prepara aproape zilnic.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Selgros