Poate că nu știi de unde să începi să înveți cum să îți vindeci sufletul rănit. Poate nu ai o relație bună cu copilul tău. Poate, fără să vrei, repeți niște greșeli pe care le-au făcut părinții tăi în educația ta. Poate ai deja un adolescent care îți reproșează lucruri pe care tu le-ai făcut dorindu-i binele… Toate aceste probleme se pot rezolva, atunci când îți dorești cu adevărat. Este nevoie de multă sinceritate, introspecție, iar sprijinul unui specialist este necesar.

Traumele copilăriei afectează relația cu copilul

Chiar dacă pare că ești un adult care a trecut de mult peste dificultățile din copilărie, traumele timpurii (dacă au fost) trăiesc adânc în tine. Amintirile, chiar dacă sunt îndepărtate sau nu sunt conștiente, sunt gravate în simptomele tale fizice, în luptele de putere din relațiile pe care le ai și în stima de sine scăzută. Iar cel mai bine se reflectă în relația cu copilul tău. Dacă este una tensionată sau disfuncțională, cel mai adesea cauza și rezolvarea se găsesc privind în urmă, nu înainte.

Compensarea lipsurilor

Traumele copilăriei afectează relația cu copilul. ”Se spune că vremurile grele produc oameni puternici, oameni puternici produc vremuri bune, iar vremurile bune produc oameni slabi, care, la rândul lor, produc vremuri grele”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Noi încercăm să eliminăm din viața copiilor noștri ceea ce pe noi ne-a traumatizat în copilărie. De exemplu, dacă am fost umiliți, facem tot posibilul să eliminăm situațiile în care copilul nostru s-ar putea simți umilit. Dacă ne-a fost foame la școală și am tânjit la sandviciul colegului, ne supraalimentăm copilul din teama noastră ca lui să nu îi fie foame etc.”

Greșeli în educație

În acest fel, ”devenim hiperprotectori și acest lucru dăunează dezvoltării eficiente a puiului nostru. Le luăm apărarea în situații în care s-ar putea descurca singuri. În loc să pregătim copilul pentru drum, facem tot ce putem (și ne epuizăm) să pregătim drumul pentru copil. La polul opus, există alt gen de părinți: cei care consideră că bătaia e rupta din rai și că ” și pe noi ne bătea mama și uite că nu am murit, suntem mari și puternici” și aplică exact același stil de parenting. Totuși, contextul social-cultural-emoțional diferă, iar rezultatele nu sunt cele scontate”, spune specialistul.

Traumele copilăriei afectează relația cu copilul. Model disfucțional

Nu există un model pentru rezolvarea traumei nerezolvate din copilărie pe care să-l poată aplica toată lumea. Deși evenimentul este „în trecut” din punct de vedere tehnic, experiențele traumatizante nu pot fi reduse la tăcere până când modurile în care trăiești în prezent în experiențele, simptomele și relațiile tale actuale sunt profund înțelese. Psihologii sunt de părere că avem tendința de a repeta evenimente negative din trecut sub o altă formă și cu alte personaje, încercând să reparăm ceva ce ne-a rănit în copilărie. De aceea, dacă vom conștientiza acest model disfuncțional, vom avea toate șansele să îl schimbăm.

Citește și: Dependența de tehnologie afectează relația

Care sunt traumele

Traumele copilăriei afectează relația cu copilul. Uneori, ca în cazul abuzului fizic sau sexual, trauma este destul de evidentă. Dar există multe tipuri de evenimente negative pe care s-ar putea să nu le identifici deloc ca atare. Neglijarea este, de asemenea, traumatică, la fel și pierderea unei persoane dragi, o boală gravă la vârste mici, dificultăți de învățare la școală care te-au făcut să te îndoiești de tine, prea mulți frați și prea puțin timp petrecut cu mama, un părinte detașat, indisponibil din punct de vedere emoțional sau anxios, chiar și traumele copilăriei proprii a mamei sau tatălui tău, pe care le-a transpus, apoi, în educația pe care ți-a dat-o.

Citește și: „După 30 de ani, tatăl meu vrea să ia legătura cu mine!”

Conștientizare și vindecare

”Cere-i părerea copilului despre interacțiunea voastră. Vorbește cu el. Întreabă-l în permanență cum îi este mai bine. De exemplu: ”Vrei să vin la școală să vorbesc cu diriginta despre situația pe care mi-ai povestit-o sau crezi că te descurci să îți iei singur apărarea?”. Gândește-te în permanență dacă ceea ce te supără este o rană veche a ta sau este o situație din prezent.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonCitește cartea ”Vindecarea copilului interior”. Este o lectura esențială pentru fiecare dintre noi, deoarece fiecare are tipare inconștiente de relaționare. Vestea bună e că, odată cu copilul nostru real, ne putem vindeca și copilul interior. Pentru ca traumele din trecut să nu te mai influențeze negativ este nevoie să citești, să te dezvolți personal, să îți vindeci rănile și, mai ales, să accepți că ceea ce ai trăit tu e viața ta, ceea ce trăiește copilul tău e viața lui,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com