Copilul tău este ”nativ digital”, tu nu. Este nevoie să înveți ”limba” lui. Află ce face micuțul tău pe cea mai îndrăgită aplicație pentru adolescenți pe care probabil o folosește. Tiktok pe înțelesul părinților:

În calitate de părinte, poate părea copleșitor și chiar imposibil să rămâi la curent cu toate informațiile, mass-media, tendințele și zgomotul constant care se adresează în mod special copilului. Cu toate acestea, este important să știi ce face pe internet, precum și pericolele pe care le poate întâlni aici. Tu îl poți îndruma în această junglă digitală pentru a nu se rătăci.

Internetul, important pentru copii

”Internetul modelează foarte mult valorile și concepțiile de bază ale copiilor. De aici rezultă și comportamentele lor. Mass-media formală, dar mai ales informală, a preluat din importanță de la familie, prieteni, școală sau cărți. Micuții au prieteni virtuali, socializează, citesc materiale și au idoli și mentori prin intermediul Internetului”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. Din fericire, există aplicații de control parental și restricții de vârstă ajută la menținerea echilibrului. Totuși, uneori aplicațiile aparent inofensive (cum ar fi Instagram sau Facebook) pot ajunge să creeze mari probleme copilului tău.

Tiktok pe înțelesul părinților. Aplicație foarte populară

TikTok este foarte populară în rândul tinerilor. Este o aplicație de social media bazată pe videoclipuri muzicale, care permite utilizatorilor să înregistreze sincronizarea buzelor cu melodiile la modă, să adauge efecte și să le partajeze cu alți utilizatori. TikTok se mândrește acum cu un miliard de utilizatori activi din întreaga lume, cu o misiune declarată „de a surprinde și prezenta creativitatea, cunoștințele și momentele prețioase ale lumii, direct de pe telefonul mobil. Pe măsură ce această aplicație a devenit din ce în ce mai populară, am auzit de la părinți preocupați care doresc să afle despre această aplicație.

Cum îți protejezi copilul

Tiktok pe înțelesul părinților. Setările de confidențialitate au fost actualizate pentru utilizatorii tineri. Anterior, toate conturile TikTok erau implicite ca setare „publică”, indiferent de vârsta utilizatorului. Din 2021, conturile TikTok pentru utilizatorii cu vârste între 13 și 15 ani vor fi acum „private”. De asemenea, videoclipurile create de utilizatori sub 16 ani sunt restricționate în mod implicit pentru descărcare, cu excepția cazului în care setările sunt modificate sau actualizate. Vârsta minimă la care un copil poate accesa oficial TikTok este de 13 ani. Bineînțeles, mulți mint în ce privește vârsta și se înscriu. Ar fi bine să nu îți sprijini fiul sau fiica în acest demers. Ar putea posta, de exemplu, de pe contul tău, dar nu îi vei da telefonul să facă singur update-uri și să răspundă la mesaje personale. În plus, vei monitoriza strict ce face acolo.

Conținutul sexual abundă

Ca și în cazul oricărei platforme de socializare, există și conținut explicit sexual. Întrucât TikTok se bazează în cea mai mare parte pe muzică și videoclipuri, limbajul și îmbrăcămintea / dansul sugestiv sunt destul de des întâlnite. În plus, aplicația încurajează unele teme care ar putea fi catalogate drept interzise minorilor. Cu o căutare rapidă prin hashtag, copilul tău ar putea avea acces la conținut pentru adulți. Există setări care ar putea elimina acest risc. Deși nu sunt infailibile, ar fi bine să le descarci pe telefonul copilului tău. Este important să reții că TikTok nu folosește niciun instrument de verificare a vârstei atunci când utilizatorii noi se înscriu.

Citește și: Cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

Tiktok pe înțelesul părinților. Funcții de control parental

Cu funcția numită “Family Pairing” părinții își pot conecta contul copilului la contul propriu de TikTok. Astfel, pot controla mesajele directe, stabili limite de timp de folosire a aplicației și pot activa / dezactiva conținutul restricționat direct de pe telefonul propriu. Părinții vor primi, de asemenea, o notificare dacă oricare dintre setări este modificată sau dezactivată de pe telefonul copilului lor.  Există, de asemenea, o setare “Digital Wellbeing”. Odată activată, va seta limite de timp pentru utilizarea aplicației. Permite unui părinte să impună restricții asupra contului copilului său. Va bloca videoclipurile care au fost semnalate ca inadecvate. Totuși, un punct important de reținut este că nu toate materialele necorespunzătoare sunt semnalizate corect.

Citește și: Cum combați influența negativă a anturajului la adolescent

Nu interzice utilizarea

Și psihologul nostru a alcătuit un mic ghid Tiktok pe înțelesul părinților:

”Este bine să afli ce se întâmplă și cum în această aplicație, chiar și pentru a fi în stare să discuți și să înțelegi cum gândește și cum se comportă copilul tău. Este practic imposibil să cenzurăm accesul celor mici la Internet. Ce putem face pentru a-l apăra de efectele lui negative?

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Pe lângă cultivarea unor valori morale și principii solide încă din primii ani de viață, putem păstra deschisă mereu comunicarea cu el, fără să îl judecăm, fără să îl direcționăm, pentru ca el să continue să vorbească sincer cu noi. Este mai bine ca el să știe că ne poate spune orice și că îl sprijinim în orice condiții. Astfel, el ne va spune din proprie inițiativă despre anumite site-uri, aplicații, persoane și comportamente pe care le întâlnește online. Dacă îi vom interzice direct ceva, pentru el va fi o provocare. Va fi ca o rebeliune sau, pur și simplu, din curiozitatea fructului oprit.” 

Sursa foto: 123rf.com