CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Soțul se plânge că cheltuiești prea mult pe shopping. El consideră că pierzi prea mult timp pentru asta și cheltuiești prea mulți bani. Află de la psiholog cum îl faci să îți înțeleagă punctul de vedere și cum să ajungeți la un compromis.

El îți spune că ești frumoasă oricum și că nu ai nevoie de atâtea vizite la coafor sau la cosmetică. Totuși, tu știi că frumusețea naturală trebuie întreținută cu greu. Puteți ajunge la o soluție de mijloc astfel încât amândoi să fiți mulțumiți.

Soțul se plânge că cheltuiești prea mult? Discută cu el

”Ideal ar fi ca ambii parteneri să comunice deschis, să încerce să empatizeze, să se înțeleagă și să se accepte unul pe celălalt cu plusurile și minusurile lor”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin. El este de părere că nu este cazul să te supere criticile soțului. ”Este ceva pozitiv dacă partenerul comunică sincer și își exprimă temerile sale chiar dacă sunt reale sau nu. Ar fi util să apreciezi că el este deschis cu tine și să discuți, la rândul tău, sincer. Explică-i de ce înfrumusețarea și modul în care arăți este foarte important pentru tine, de ce o faci și ce plănuiești în viitor. Ar fi bine ca în aceste discuții fiecare dintre voi să încerce să se pună în locul celuilalt și să înțeleagă mai bine ce își dorește fiecare și de ce. Astfel, va rezulta o relație mai bună, mai matură, mai adâncă. Este util să îi spui cum vezi tu „întreținerea frumuseții” și partenerul să spună cum vede și el acest proces, vă sfătuiește specialistul”.

Spune-i ce vei face

Nu-l pune în fața faptului împlinit și nu apărea în fața lui după ce ai fost la salon. Spune-i dinainte că dorești să mergi la cosmetică la o anumită dată, că vrei să te aranjezi mai mult înainte de un eveniment special etc. Negociați un buget și fii deschisă la compromisuri. De exemplu, mergi la coafor doar o dată pe lună sau mai rar ori găsește un salon cu prețuri mai mici. Stabilește împreună cu soțul câți bani vei da pe haine și produse de înfrumusețare și nu depăși suma pe care ți-ai propus-o. Cumpără mai mult când sunt reduceri, dar nu exagera nici atunci. Uneori, iei lucruri inutile doar pentru că sunt foarte ieftine. Totuși, pentru că ai tendința să iei cantități mari, suma finală va reprezenta posibil o gaură în buget.

Citește și: 7 sfaturi de economisire ce pot îmbunătăți finanțele personale

Trucuri pentru a cheltui puțin

Din când în când, sortează hainele și cosmeticele pe care le ai deja, vezi ce nu mai porți, ce a expirat și fă o listă clară cu ce ai nevoie. Atunci când pleci la shopping ar trebui să ai un plan clar despre ce dorești să achiziționezi și ce sumă ești dispusă să cheltuiești. Un truc ar fi să nu iei cardul, ci doar o sumă cash la tine. Dacă ai tendința de a cheltui compulsiv, o soluție ar fi să folosești doar bani cash. S-a constatat că oamenii cheltuiesc în medie cu 28 % mai puțin atunci când folosesc această metodă de plată. Atunci când utilizezi cardul nu realizezi cu adevărat suma și poți risipi mai mult. În plus, dacă este vorba de card de credit, tentația este și mai mare pentru că ai la dispoziție mai mulți bani pe care însă va trebui să-i dai înapoi cu dobândă. Iar supărarea soțului va fi mai mare.

Citește și: 5 trucuri simple să cheltuiești mai puțini bani

Soțul se plânge că cheltuiești prea mult. Negociază cu soțul

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Negociați împreună o soluție care să încerce să țină cont de ambele puncte de vedere. Până la urmă, într-o relație contează și diversitatea de opinii, valori și scopuri diferite, dar solutiile comune și compromisurile. Este util să discutați sincer. Nu ocoliți acest subiect. Nu mințiți. Evitați să vă criticați și să vă atacați reciproc. Până la urmă, chiar și dacă ajungeți la concluzia că sunteți de acord că nu sunteți de acord e bine. În plus, există și alte soluții de întreținere și înfrumusețare, nu doar drumurile repetate și scumpe la saloanele de profil. Poți apela mai des la rețete simple și la îndemână oricui acasă. Pe de altă parte, din discuții sincere partenerul va înțelege mai mult din ceea ce îți dorești tu și de ce aceste lucruri sunt cu adevărat importante pentru tine,” spune psihologul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com