Siguranța, înainte de orice

Pentru fiecare naștere medicii și viitoarea mamă stabilesc o strategie. Scopul acesteia este ca totul să decurgă cât mai bine, în limitele planificate, cu riscuri minime pentru mamă și copil. Acesta este și motivul pentru care planul inițial se poate modifica, de la un minut la altul, dacă apar situații cu potențial periculos, fie că au fost sau nu prevăzute. Mai mult, există posibilitatea de a decide dacă nașterea va fi una naturală sau dacă cea mai sigură soluție este cea prin operatie cezariana

Nu este nimic neobișnuit ca, în timpul travaliului sau al nașterii, medicul să decidă, din motive de siguranță, să intervină prin operație de cezariană, pentru a evita riscuri sau complicații majore pentru mamă sau copil. Cezariana a salvat și salvează vieți, deși este o manevră chirurgicală majoră, este sigură și este unica soluție care poate evita situații critice.

Puțini știu că operațiile de acest tip se fac de mii de ani, dar abia după 1850 s-a reușit ca și mama și copilul să supraviețuiască. Înainte de acest moment intervenția avea ca scop doar salvarea copilului.

Fiecare naștere este unică

Deși pare un fel de poezie, aceasta este realitatea, iar medicii obstetricieni pot confirma că fiecare naștere este unică, indiferent că este o naștere vaginală sau una prin cezariană. Există nașteri despre care se poate spune că sunt surprinzătoare prin perfecțiunea lor. Totul evoluează simplu și ușor, în timp ce în alte situații procesul este ca un montagne russe. Ambele extreme pot fi experimentate de aceeași femeie, la nașteri diferite. 

Indiferent de cum evoluează lucrurile, mai ales dacă există diferențe între ceea ce ai planificat și ce se întâmplă în fapt, trebuie să știi că nașterea nu te definește ca părinte și rămâne un eveniment excepțional în viața ta. 

Acceptă ce ți se întâmplă

Travaliul și nașterea sunt dureroase, însă organismul femeilor poate face față acestora fără probleme majore, tocmai datorită hormonilor. Pe de altă parte exact aceiași hormoni sunt cei care produc o serie de efecte colaterale dintre cele mai diverse, de la lipsa de control asupra sfincterelor, până la declanșarea unui orgasm multiplu. 

Nimic din ceea ce ți se poate întâmpla în timpul travaliului și al nașterii nu este nici anormal, nici ciudat, așa că nu te stresa și acceptă totul cu calm, indiferent  cât de neplăcute sau surprinzătoare ar fi. 

Ce declanșează travaliul?

Deși nu se știe cu exactitate care este mecanismul natural care declanșează travaliul se presupune că este vorba despre două proteine sintetizate la nivelul plămânilor fătului care sunt produse atunci când plămânii acestuia sunt maturi. Aceste proteine declanșează un răspuns inflamator în uter și de aici începe procesul de travaliu.

Și mai surprinzător este că în momentul în care se declanșează travaliul, uterul este cel mai puternic mușchi al corpului uman. Contracțiile uterine fac cea mai mare parte din munca de expulzie fetală, o dovadă certă fiind faptul că o femeie inconștientă poate naște natural, fără niciun efort suplimentar.

De ce durează sarcina 9 luni? 

Sunt mai multe motive pentru care sarcina durează nouă luni. Unul este acela al unui compromis între gradul de dezvoltare al fătului, la finalul perioadei intrauterine și capacitatea pelvisului femeii de a se dilata. 

Al doilea motiv este nivelul maxim al intensității metabolismului care poate fi tolerat de organismul uman. Astfel, din a șasea lună de sarcină, femeile consumă de două ori mai multă energie pentru procesele metabolice de bază. Cu alte cuvinte, timp de trei luni de zile organismul lor răspunde la un efort continuu similar cu cel pe care l-ar face un om care merge pe bicicletă, cu viteza de 20 de kilometri pe oră. Biologic organismul nu poate rezista la un astfel de efort mai mult de trei luni. 

Din momentul testului de sarcină pozitiv, până la naștere, transformările din trupul femeii sunt impresionate. Acesta este și motivul pentru care, după naștere, revenirea la normal trebuie să dureze cel puțin tot atât cât a durat și sarcina. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Regina Maria