Multe femei cu părul drept visează să aibă bucle și recurg la tot felul de procedee pentru a le obține. În schimb, posesoarele unui păr creț natural și-ar dori ca acesta să fie drept, întrucât șuvițele în formă de spirale le dau mult de furcă. Cu bucle mai lejere sau mai strânse, părul creț necesită o îngrijire specială, având tendința de a se usca și de a se rupe mai repede față de alte tipuri de păr. Fiindcă firele nu sunt drepte, uleiurile naturale pe care le produce scalpul ajung mai greu de la rădăcină la vârfuri, iar părul este astfel mai deshidratat și, prin urmare, mai fragil. El este mai predispus să se încurce și să se rupă la pieptănat sau la coafat. Nici vremea umedă nu este favorabilă pentru acest gen de păr, fiindcă firele se vor încreți și vor căpăta un aspect dezordonat. Totuși, situația nu este chiar atât de gravă precum pare, e nevoie doar de o rutină de îngrijire specifică, ce include câțiva pași care te vor ajuta să preiei controlul buclelor tale.

1. Cum speli părul creț

Dacă buclele tale sunt mai strânse, este indicat să îți speli părul doar o dată pe săptămână sau atunci când este murdar, pentru a evita pierderea volumului. În cazul unor bucle mai mari, te poți spăla pe cap o dată la două zile. Alege un șampon hidratant și nu exagera cu cantitatea folosită. Clătește cu apă caldă, chiar fierbinte, pentru a ajuta buclele să se contureze. Apa la temperatură scăzută nu este indicată, fiindcă întărește cuticula și duce la întinderea firelor de păr. Poți utiliza apoi un balsam fără clătire, pentru ca părul să rămână hidratat și neted toată ziua.

2. Cum usuci părul creț

După spălare, nu șterge părul prin frecare cu prosopul, fiindcă firele de păr se vor deteriora. Ține capul în jos și tamponează părul ușor, astfel încât apa să fie absorbită de prosop de la vârfuri spre rădăcini. Dacă ai timp, lasă părul să se usuce natural, dar, dacă te grăbești, folosește foehnul la o treaptă mai joasă de temperatură.

Evită căldura în exces! Buclele își pot pierde elasticitatea și forma naturală dacă sunt expuse la surse de căldură în exces. Dacă observi că părul devine mai fragil, încearcă, o perioadă, să nu folosești instrumente de styling pe bază de căldură. Apelează, în schimb, la tratamente de hidratare intensivă.

3. Pieptănarea părului creț

Piaptănă părul umed, după spălare, ca să nu se încurce sub formă de câlți. După uscare, va fi suficient să treci degetele prin păr sau, cel mult, să folosești un pieptăn cu dinții rari. Împarte-l în șuvițe și piaptănă-l ușor, fără să tragi, ca să nu strici onduleurile. Dacă vrei să subliniezi forma buclelor, există în magazine produse speciale – ceară, spumă, creme sau spray-uri destinate pentru păr creț. Pentru un păr mai neted și care să nu se electrizeze, există balsamuri și seruri anti-electrizare, care vor reduce frecarea și aspectul rebel al firelor de păr.

* Pont: Pentru dormit, alege o pernă din mătase, material care este blând cu părul, și nu te vei mai trezi cu fire ciufulite și electrizate.

4. Tunsoarea și vopsirea

O tunsoare corect aleasă ajută buclele să aibă un aspect ordonat și sănătos. Este bine să îți tunzi podoaba capilară în mod regulat, iar dacă faci acest lucru acasă, ai grijă ca părul să fie întotdeauna uscat, fiindcă fiecare buclă are forma proprie și se va vedea mai bine. Taie șuvițele pe rând. Deoarece părul creț este mai fragil, dacă vrei să îi schimbi culoarea, alege o vopsea cu mai puține substanțe chimice agresive.

5. Măști făcut în casă pentru părul creț

Părul creț are nevoie de o îngrijire suplimentară față de alte tipuri de păr, fiind mai uscat și mai fragil. Tratamentele pe bază de uleiuri (ulei de măsline, de ricin, de argan, de migdale, de jojoba, de cocos) redau elasticitatea, strălucirea și ajută la definirea unor bucle frumoase și rezistente. O dată la două săptămâni, aplică o mască hidratantă, de preferat din ingrediente naturale.

* Mască hidratantă. Amestecă o linguriță de miere, o linguriță oțet de mere și 100 ml iaurt. Aplică pe păr și lasă 15-20 de minute. Spală apoi cu apă călduță. Părul va fi hidratat și strălucitor.

* Mască hrănitoare. Pasează pulpa unei jumătăți de avocado și combină cu o lingură ulei de măsline (dacă ai părul mai lung, dublează cantitățile). Aplică masca pe păr și acoperă capul cu o cască de duș sau cu un prosop cald. Așteaptă 30 de minute, apoi clătește. Tratamentul repară și hrănește intens părul.

Citește și: Top 10 cele mai eficiente masti de fata cu ou