Legislativul european s-a reunit marți în sesiune plenară extraordinară pentru a dezbate invazia Rusiei în Ucraina și noi măsuri de susținere. Volodimir a vorbit și el în fața parlamentarilor europeni printr-un apel telefonic, iar cuvintele lui despre situația dramatică prin care trece țara sa au impresionat pe toată lumea. Un translator, a început să plângă în plen în timp ce traducea cuvintele lui Zelenski, iar parlamentarii s-au ridicat și l-au aplaudat în picioare pe liderul de la Kiev.

Ukrainian leaders pay tribute to Holodomor victimsSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

„Nici nu stiu cum să mă adresez mai bine tuturor. Nu pot spune «Bună ziua», nu pot spune «Bună seara» și nici nu pot sa fiu mai precis pentru că această zi nu este deloc bună pentru majoritatea dintre noi.Pentru unii e chiar ultima zi. Cetățenii Ucrainei se apără în aceste zile, plătind cu viața această apărarea libertății. Simt atmosfera din sală, știu ca ne-am unit în Europa, dar nu știam ca acesta va fi prețul pe care trebuie să îl plătească toți ucrainenii pentru a avea un stat. E un preț extrem de mare. Mii de oameni au fost omorâți deja de două revoluții și un război. Iar acum, cinci zile de invazie totală din partea Federației ruse. Piața cea mai mare din țara noastră, Piața Libertății, e piața cea mai mare din Europa. În această dimineața două rachete au lovit această piață. (…) Noi am plătit pentru libertate. Continuăm să ne luptăm pentru libertatea noastră în ciuda faptului că toți cetățenii noștri sunt blocați în țară. Eu nu citesc acum de pe foaie un discurs. Acum suntem în fața realității. Oamenii sunt omorâți și trebuie să ne confruntăm cu această realitate. Astăzi dăm ce avem cel mai bun, ucrainenii sunt incredibili. Foarte des nouă ne place să spunem că o să depășim tot ceea ce este dificil. Sunt convins ca vom învinge și avem un proverb în care vorbim de alegerea ucraineană și alegerea noastră a ramas în picioare. Alegerea europeană a Ucrainei trebuie să rămână în picioare. În această dimineață, Harkovul a fost lovit puternic. Ieri, 16 copii au fost uciși în această invazie. Putin o să spună din nou că a fost o operațiune în care au fost lovite doar puncte de infrastructură. Care sunt instalațiile militare de acolo? Noi suntem puternici, suntem ucraineni și nu vom fi înfrânți. Acum este o luptă pentru supraviețuire. Eu cred că astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. UE va fi mult mai puternică cu Ucraina alături. Ne-am dovedit puterea. Am arătat că suntem ca voi. Ne dăm viața pentru valori, pentru dorința de a fi egali. Vă rog, demonstrați-ne și voi că sunteți ca noi și că nu ne veți abandona. Și atunci viața va învinge asupra morții și lumina asupra întunericului. Glorie Ucrainei!”, a spus Zelenski în fața parlamentarilor europeni.

Deși știe că Puțin îl vrea mort, Zelenski se află încă în Kiev și în cea de-a șasea zi a invaziei rusești. Oficiali ai SUA au dezvăluit s-au oferit să-l scoată din Ucraina pe președintele ucrainean, dar Zelenski a refuzat oferta și a preferat să rămână la Kiev să lupte alături de poporul lui.

Informația a fost confirmată și de un senior al serviciilor secrete americane. Acesta a dezvăluit că Zelensky a primit de la guvernul american o ofertă de a-l evacua din Kiev, dar acesta a refuzat-o ferm.

„Lupta are loc aici, am nevoie de muniție antitanc, nu de o plimbare”, a fost răspunsul lui Zelenski.

Locația lui Zelensky a fost ținută secretă după ce le-a spus joi liderilor europeni într-un apel telefonic că el este ținta nr. 1 a Rusiei – și că s-ar putea să nu-l mai vadă în viață. Ulterior, biroul său a lansat o înregistrare video cu el stând cu consilieri înalți în afara biroului prezidențial și spunând că el și alți oficiali guvernamentali vor rămâne în capitală.

Cu toate acestea, potrivit The Times, peste 400 de mercenari ruși operează la Kiev cu ordine de la Kremlin să-l asasineze pe președintele Zelenski și guvernul său și să pregătească terenul pentru ca Moscova să preia controlul.