Soia se regăsește în mai multe formule- lapte, brânză etc.

Dacă vorbim de produse din soia calitative, consumul acestora este benefic pentru sănătate și chiar ajută la regenerarea celulară, la lupta împotriva cancerului, la reglarea nivelului de colesterol. Multiple studii realizate în privința populației asiatice, unde consumul de soia este crescut, au aratat că   soia scade rata apariției cancerului la sân.

De asemenea, consumul de soia este bun pentru sănătatea inimii. Aceasta scade tensiunea arterială și este o sursă bogată de proteine și de fibre, cele din urmă ajutând scăderea nivelului de colesterol rău. În plus, se recomandă consumul de soia în locul cărnii, pentru a mai lua o pauză de la produsele de origine animală, care, de multe ori, sunt bogate în grăsimi saturate.

Așadar, consumul de soia este recomandat, dacă este facut cu moderație, la fel ca și în cazul altor alimente. Una-doua porții de soia (fermenatată sau integrală) pe zi sunt suficiente.

Atenție la calitatea produselor din soia alese, cum spuneam și mai sus, pentru că nu toate sunt la fel. Un produs care conține soia nu este automat bun. Alegeți formulele cele mai pure și evitați produse precum burgerii din soia, batoanele de energie cu soia sau produsele din soia modificată genetic.

Burgerii și batoanele energizante sunt fabricate din soia ultraprocesată, care e vitregită de componente nutritive. De asemenea, evitați formulele de soia prin  care aceasta se transformă într-o friptură suculentă, brânză sau cârnați. Acestea au de asemenea, grăsimi, zahăr și carbohidrați rafinați.

Alegeți cu încredere, în schimb, laptele proaspăt de soia. Celelalte tipuri, care au o durată de expirare îndelungată, nu sunt recomandate, deoarece e evident ca sunt pline de aditivi.

Produse de soia pe care sa le consumați cu încredere

Edamame (păstăile de soia, care seamănă cu mazărea și se găsesc ambalate în pungi la supermarket), brânza tofu, tempeh, miso, natto – produse fermentate din soia.

Produsele integrale, fermentate din soia sunt cele mai sănătoase opțiuni, deoarece rețin majoritatea compușilor nutritivi, nefiind procesate. Tofu e bogat în calciu și omega-3, iar edamamele sunt o sursă bogată de proteine.

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist, dietetician, www.zeandreea.com

andreea zegheanu nutriționist

Efectele benefice ale produselor din soia se datorează în mare, conținutului de izoflavone (principalele substanțe fiind daidzeina și genisteina). Este foarte greu de apreciat conținutul în izoflavone a produselor din soia, deoarece acest lucru depinde mult de originea geografică, condițiile de creștere, metode de depozitare și de procesare.

Un lucru mai puțin cunoscut despre soia este faptul că boabele conțin și cantități mari de anti-nutrienți precum fitații, taninurile și inhibitorii de tripsină. Aceste substanțe sunt dăunătoare organismului deoarece inhibă absorbția anumitor vitamine, minerale și interferează cu procesul de digestie. Înmuierea în apă (și bicarbonat) și fierberea sunt metodele care elimină cea mai mare parte a acestora, iar ca si produse: faină, laptele, concentratele și izolatele proteice sunt alimentele cu cel mai mic risc. Nu trebuie să vă feriți de procesarea produselor din soia deoarece izoflavonele se păstrează destul de bine.