CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Primul și cel mai important pas pe care-l putem face în procesul de ”detoxifiere” este limitarea consumului de alcool. Mai mult de 90% din alcoolul ingerat este metabolizat de ficat – enzimele ficatului metabolizează alcoolul in acetaldehidă, un compus chimic care este cunoscut pentru cauzarea cancerului. Dar ficatul convertește această toxină într-o substanță inofensivă, care este eliminată apoi de organism. Totuși, consumul crescut de alcool poate împiedica buna funcționare a ficatului și poate duce la acumularea de grăsime, la inflamație și la afectarea permanentă a organului.

Un pas la fel de important spre detoxifiere este reducerea aportului de zahăr și de alimente procesate, care conduc la dezvoltarea obezității, a bolilor cronice – de inimă, cancer sau diabet. Produsele procesate și zahărul rafinat împiedică funcția naturală a organismului de detoxifiere prin încetinirea rinichilor sau a ficatului. Spre exemplu, consumul de sucuri acidulate, dulci, poate duce la formarea unui ficat gras, care nu mai funcționeaza la parametri normali. Înlocuiește junk-food-ul și alimentele dulci cu fructe și cu legume proaspete.

Suntem obișnuiți să bem cafea la prima oră a dimineții, la diverse evenimente și întâlniri sau când ne plictisim. Un consum mare și constant de aproduse cu cafeină poate cauza anxietate, agitație, bătăi neregulate ale inimii, probleme cu somnul, dureri de cap și tensiune arterială crescută. Astfel, e binevenit ca, din când în când să luăm o pauză de la cafea , chiar dacă, la început, efectele stopării seamănă cu cele înregistrate de dependenții de substanțe de mare risc. Dacă în primele zile de renunțare la cafeină înregistrezi simptome precum migrene, dificultate de concentrare, iritare, contractări musculare, e normal, dar și un semn că era timpul să iei o pauză – bea multă apă, încearcă să dormi mai mult și bea produse decofeinizate, dacă nu poți renunța la ritualul de dimineață.

plan anual detoxifiere

Glutenul, continut de cereale, este adesea asociat cu boala celiacă și cu afecțiuni digestive, precum sindromul intestinului iritabil, boala Crohn și colita ulcerativă și nu le este recomandat consumul de gluten celor cu boli autoimune. În plus, s-a dovedit că afectează bacteriile bune din stomac, iar renunțarea la produsele cu gluten le este recomandată și celor care suferă de fibromialgie, endometrioză sau schizofrenie. Renunțarea la gluten poate duce la scăderea în greutate, la scăderea gradului de oboseală și la durerile de articulații. 

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist, dietetician, www.zeandreea.com

andreea zegheanu nutriționist

Consumă ceai verde, spirulină și usturoi 

Este adevărat! Organismul se ocupă singur de procesele de detoxifiere, însă anumite alimente pot da o mână de ajutor. Cruciferele (broccoli, varză, rucola) și lactatele fermentate sunt bogate într-un fitonutrient numit indol-3-carbinol (I3C), care grăbește eliminare substanțelor chimice cu efect estrogenic. Fibrele din legume și fructe, dar și anumiți micronutrienți din coriandru, spirulină, chlorella, usturoi și ceai verde au capacitatea de a lega metalele grele și de a ajuta la eliminarea lor. Iar în ceea ce privește radicalii liberi, aceștia pot fi neutralizați cu un aport mai mare de fructe și legume bogate în antioxidanți ( citrice, legume cu frunze verzi, fructe de pădure, turmeric etc).

Foto: Unsplash, arhiva personală