Iată care sunt cele mai sănătoase modalități de a găti carnea petru a beneficia de toate calitățile nutritive ale acestui aliment și pentru a ne păstra o siluetă armonioasă, în același timp.

Atenție la grătar!

Când proteinele de origine animală sunt gătite la temperaturi înalte și expuse direct flăcării, cum ar fi grătarul cu jar sau prăjirea în tigaie, se formează anumiți compuși chimici care pot crește riscul de apariție al cancerului. Prepară carnea pe o sursă indirectă de căldură sau pe o placă încinsă, la temăperaturi mai scăzute, pentru a evita neplăcerile. 

preparare carne

Compușii chimici nocivi se formează și când carnea este expusă la o sursă e fum gros, care se formează în momentul în care grăsimea se scurge direct pe flacără. Folosește carne slabă pentru grătar pentru a evita arderea grăsimilor la foc sau înalță mai mult grătarul deasupra focului.

Nu consuma carne bine facută

Cei care consumă frecvent carne, mai ales de vită, vor ști s-o prepare corespunzător. Nu mânca niciodată o astfel de carne bine făcută, deoarece poate crește riscul de apariție a bolilor cronice, așa că optează pentru prepararea medium-rare.

Apelează și la alte metode de gătit

Poate ar fi cazul să încerci să gătești carnea la un air-fryer. Cantitatea de grăsime folosită la preparare este zero, iar gătirea se face la o temperatură mai scăzută, deci sănătoasă. De asemenea, și braisingul este o metodă sănătoasă: mai întâi, rumenește carnea la temperatură înaltă pentru puțin timp și apoi gătește-o la abur sau în lichid, la o temperature  joasă, pentru mai mult timp. Air-fryer-ul este ideal pentru a prepara carnea în stil fast-food și să rămână o opțiune sănătoasă, în același timp.

Folosește condimente

Cercetările arată că folosirea condimentelor când gătim carnea reduce efectul compușilor nocivi amintiți mai sus. Așadar, asezonează carnea sau marineaz-o în mirodenii precum rozmarinul, cimbrul, oregano, piperul – toate bogate în antioxidanți.


Alege carne provenită de la animale hrănite cu iarbă

Dacă alegi carne de vită, optează pentru cea provenită de la animale hrănite 100% cu iarbă, deoarece carnea este mai bogată în acizi grași omega-3, vitamina A și E și în antioxidanți.

Opinia specialistului

Maria Martac, Nutriționist DigestMed

maria martac

Sunt de evitat prajirea în uleiuri, fierberea prelungită și frigerea pe grătar

Procesul de gătire a cărnii ajută la distrugerea microorganismelor și bacteriilor pentru a preveni îmbolnăvirile.

Modul de preparare a cărnii face diferența nu doar de gust, dar și de valoare nutritivă, de ușurința proceselor de digerare și de absorbție a nutrienților și în ceea ce privește conținutul caloric etc.

Cu cât expunerea la foc este mai mare (timp lung, direct în flacară) cu atât alimentul își pierde din valoarea nutritivă, îi crește densitatea calorică și poate deveni chiar dăunător organismului.

Este mult mai sănătos să fierbem la aburi, să sotăm sau sa poșăm decât să prăjim, să fierbem sau să frigem direct pe grătar. Gătitul la aburi nu presupune folosirea grăsimilor, ci doar condimentarea alimentelor după gust. Printre produsele care pot fi preparate la abur se numără toate tipurile de legume, dar și carnea de pui, carnea de pește și orezul.

De evitat prajirea în uleiuri, fierberea prelungită și frigerea pe grătar cu foc deschis, care poate provoca arsuri ale alimentelor. De asemenea, trebuie evitată cu orice măsură picurarea grăsimii direct pe flacără, deoarece fumul rezultat este foarte toxic.

Foto: Unsplash