Sărbătorile nu sunt o perioadă bună pentru slăbire sau pentru reprimarea poftelor. Trebuie să ne permitem să ne bucurăm alături de familie și de prieteni și să savurăm cu adevărat sărbătorile, la propriu. Provocarea e să nu deviem foarte mult de la parcurs și să nu ne trezim  cu prea multe kilograme în plus la sfârșit, mai ales dacă ne-ai chinuit să le dăm jos. Odată cu apropierea sărbătorilor, avem de ales între două variante: să ne respectăm programul alimentar și pe cel de sport ca și până acum sau să ne bucurăm de tot ceea ce oferă Crăciunul și Revelionul și să intrăm pe modul de mentenanță până trec sărbătorile.

Strategia celor 200 de calorii

Există o metodă prin care putem face acest lucru și se numește Strategia celor 200 de calorii. Potrivit studiilor, majoritatea indivizilor pot adăuga pentru o perioadă limitată 200 de calorii în plus dieta zilnică fără să se îngrașe, cu condiția să facă sport și să se cântărească zilnic pentru a înregistra orice eventual câștig în greutate.

Controlul porțiilor

O altă metodă prin care poți traversa sărbătorile fără un bagaj extra e controlul porțiilor. Tot studiile au arătat că o varietate mare de mâncare pe masă ne va determina să mâncăm mai mult decât ne e necesar. Mănâncă din ce-ți place, dar servește-te cu porții mici, mai ales în privința alimentelor încărcate caloric, cu maioneză, sau deserturile.

ingrasat sarbatori

Continuă să faci mișcare

Mișcarea, sportul sunt esențiale pentru menținerea greutății. Nu e nevoie să te duci la sală, doar să bifezi minimum 10 minute de mișcare pe zi.

Cântărește-te

E indicat să te cântărești cel puțin o dată pe săptămână. Poate părea de neconceput, dar este o metodă foarte eficienta de păstrare a greutății. Ideal e să-ți măsori greutatea la prima oră a dimineții, îmbrăcat în pijamale, după ce ai folosit toaleta. Când cântarul o ia în sus, se reduc porțiile și crește activitatea fizică.

Mănâncă multe proteine

Creșterea consumului de alimente bogate în proteine, precum carnea macră, lactate degresate, fructe de mare și leguminoase menține senzația de sațietate pentru mai mult timp. Când te așezi la masă, alege mai întâi carnea macră și garniturile din legume, cereale integrale și fructe, care te vor ajuta să te saturi și să nu acumulezi multe calorii.

ingrasat sarbatori

Mănâncă întotdeauna un mic dejun sănătos

Studiile arată că persoanele care iau micul dejun reușesc să aibă mese mai puțin bogate caloric pe parcursul zilei. Micul dejun enegizează creierul și dinamizează metabolismul.

Mănâncă doar ce poți pune o dată în farfurie

E greu să ții evidența cantității de mâncare consumate la masa când ciugulești din toate. Tot ceea ce vrei să mănânci trebuie să încapă pe o farfurie, fără să suplimentezi.

Mănâncă o supă sau o salată înainte să mergi la o petrecere la care se servește mâncare

Dacă mănânci în prealabil o salată mare cu verdețuri și un sos ușor sau un bol de supă de legume, poți reduce cu succes totalul caloriilor pe care le acumulezi la o masă apoi. Aceste preparate bogate în nutrienți îți pot domoli apetitul, fără să faci exces apoi.

ingrasat sarbatori

Potolește-ți poftele cu bucăți mici

O prăjitură sau o felie generoasă de tort poate adăuga rapid 400 de calorii la o totalul consumat la masă. Gustă puțin din fiecare, evită porțiile  generoase și savurează fiecare îmbucătură. Creierul va primi astfel mai repede informația că te-ai săturat și că ești satisfăcut.

Opinia specialistului

Maria Mihăilă

Nutriționist și Fitoterapeut la Getika Holistic Life, www.getika.info

Tel: 0754 887 153

Maria Mihaila Nutritionist (1)

Un pahar de vin te poate îngrășa mai mult ca o felie de tort

Îți recomand ca de sărbători să lași de-o parte regulile alimentare sau stresul dietelor și să te bucuri de masă alături de cei dragi. Preparatele tradiționale, pe cât de bune, pe atât de calorice sunt. Din acest motiv, aș dori să îți spun câteva secrete de care să ții cont pentru a nu te îngrășa în aceasta perioada a anului. Înainte de toate aș vrea să știi că metabolismul tău depinde în mod direct de digestia ta. Iată câteva reguli pentru a-ți îmbunătăți digestia: 1. Nu bea lichide în timpul mesei (acestea vor dilua sucul gastric și va încetini producția de enzime). 2. Bea un pahar de apă cu 30 de minute înainte de masă pentru a favoriza producția de suc gastric și lichid biliar. 3. Mănâncă încet și mestecă foarte bine pentru a ușura munca organelor digestive. 4. Încearcă să nu vorbești cu gura plină – acest lucru poate favoriza ingerarea aerului, ceea ce va duce la balonare. 5. Evită combinarea mai multor tipuri de proteină la aceeași masă (de exemplu: carne și brânză), deoarece acestea au timpi diferiți de digestie, iar consumate împreună pot produce indigestie. 6. Consumă fructele și desertul între mese. Acestea conțin glucide, iar consumate la finalul mesei pot fermenta în stomac producând balonare, flatulență. 7. Atenție la cantitatea de alcool consumată, deoarece un gram de alcool conține 7 calorii, mai mult decât cel mai dulce desert (4 calorii). Cu alte cuvinte, un pahar de vin te poate îngrășa mai mult ca o felie de tort. 8. Apelează la porții mici și dese în schimbul meselor îmbelșugate. Stomacul este un ”mușchi” ce își poate mări forma în funcție de cantitatea de mâncare ingerată. În final, nu uita, bucură-te de masă alături de cei dragi într-o atmosferă magică de sărbătoare.

Foto: Unsplash