,,Într-adevăr, în momentul în care se consumă apă rece, corpul consumă mai multe calorii pentru a aduce acea apă la temperatura corpului. Însă, răspunsul este unul nesemnificativ, mai ales dacă intenția este aceea de a slăbi. Gândiți-vă că mâncați o masă dietetică, de 200 kcal și că beți un pahar, două de apă rece. Ei bine, acel pahar de apă ar putea ajuta corpul să ardă, să zicem, maximum 10 kcal. Este un răspuns de moment, fără rezultate pe termen lung”, explică dr. Ioana Florențiu-Dima, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice. 

Într-un studiu în care se susține că apa rece ar accelera metabolismul, s-a demonstrat că, după ce au consumat 500 ml de apă rece, participanților la studiu le-a crescut metabolismul a crescut cu 30%. Efectul a apărut timp de 30 de minute, după ce au băut apa rece, cât i-a fost necesar corpului să încălzească apa. Studiul lucrează cu efectele termogene ale apei, în care temperatura joacă rolul decisiv. În acest caz, răspunsul total termogen a fost aproximativ de 100 kj, respectiv 20-23 kcal. O cantitate mult prea mică în raport cu metabolismul unui om, în general, de aprox. 1.800 kcal. Acesta este un singur studiu mai vechi, neconfirmat de altele ulterior.

apa rece slabire

În ceea ce privește procesul de slăbire, consumul de apă joacă un rol important, per total. Temperatura la care ar trebui să consumăm apa, potrivit specialiștilor, este între 15-22 grade Celsius. 

“În diete, recomandăm consumul adecvat de apă pentru că astfel se diluează sucurile gastrice iar senzația de foame nu mai este puternic resimțită. Inclusiv persoanele care nu își doresc neapărat să slăbească ar trebui să țină cont de aceste recomandări. Observăm adesea la pacienți că încurcă senzația de foame cu cea de sete. O persoană care nu consumă suficientă apă, tind să aibă o senzație de sete diminuată. Deci, este posibil să mănânci… de sete”, spune medicul. 

În realitate, nu există o rețetă general valabilă despre cum să bei apă corect și, mai ales, în ce situații te ajută să slăbești. Beneficiile ei sunt, însă, incontestabile. Potrivit Harvard Health Publishing, apa ajută organismul să mențină o temperatură optimă, un ritm cardiac, o tensiune arterială și un nivel de electroliți sănătoși. Ajută la digestie și la evitarea constipației. 

Un alt mit despre slăbit cu ajutorul apei este acela că un pahar de apă caldă sau cu lămâie, pe stomacul gol, slăbește. Acel pahar de apă consumat nu face nimic mai mult decât să te hidrateze după o noapte de somn. Poate, singurul truc pentru a înșela organismul ar fi să îi dai apă în timpul mesei sau înainte cu scurt timp și astfel, să mănânci mai puțin.

Dr. primar specializat în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice Ioana Florențiu-Dima ne sfătuiește ca pentru a păstra un echilibru și o hidratare corectă, inclusiv în timpul unei diete, să fim atenți la gesturi mici precum:

  • Să bem apă sau lichide fără calorii
  • Să înlocuim pauzele de cafea cu pauze de apă
  • Dacă uităm să bem apă, să avem mereu o sticlă la vedere
  • Să acompaniem mesele cu apă, lapte sau sucuri naturale în loc de cele carbogazoase
  • Să avem măcar o masă de supă/ciorbă
  • Să bem apă minerală când ieșim cu prietenii
  • Să ne hidratăm la fiecare 15-20 minute când facem sport

În concluzie, pentru a slăbi, cel mai important este să ne echilibrăm balanța energetică și nu să ne bazăm pe trucuri.

Opinia specialistului

Dr. Ioana Florențiu-Dima

Centrul Medical Provita, www.centrul-provita.ro

ioana-diana-florentiu-dr-00
Dr Ioana-Diana Florențiu

,,Consumul de apă trebuie echilibrat de către fiecare persoană, în funcțiile de particularitățile ei. Este important să existe un echilibru între cantitatea de apă pierdută în mod normal de organism și cea ingerată. Pierdem apă, așadar, prin urnă (2-4 pahare), ranspirație (2-8 pahare), respirație (1-1½ pahare), fecale ( ⅔ pahare)’’, punctează dr. Ioana Florențiu-Dima.,,Singurii cărora nu le recomandăm să bea apă în timpul mesei sunt pacienții bariatrici, respectiv, cei care au trecut printr-o operație de micșorare a stomacului”.