CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Iată care sunt alimentele care sprijină sistemul imunitar și pe care ar trebui să le consumăm cu precădere:

Broccoli

Broccoli este o sursă bogată de vitamina C și de beta-caroten și conține compuși sulfurici care ar favoriza producerea de glutation, un antioxidant puternic. Glutationul (denumit și ”proteina vieții”) atacă radicalii liberi și le minimizează potențialul de a produce afecțiuni. Acest lucru permite sistemului imunitar să se concentreze pe păstrarea sănătății și nu pe repararea pagubelor radicalilor liberi. Alte surse bogate în compuși sulfurici sunt majoritatea celorlalte legume curcifere – conopida, kale sau varza chinezească. 

Sucul de portocale

Un singur pahar de suc de portocale asigură 100% din doza zilnică necesară de vitamina C, un antioxidant care joacă rolul principal în păstrarea sănătății sistemului imunitar. De asemenea, asigură și un sfert din doza zilnică necesară de vitamina D, esențială în consum, deoarece majoritatea oamenilor înregistrează deficit de vitamina D, lucru ce poate favoriza apariția bolilor. Anumite studii arată că vitamina D ajută la prevenția afecțiunilor respiratorii.

Ouăle

Aportul semnificativ de proteine susține sistemul imunitar, iar ouăle sunt o sursă excelentă pentru acest lucru, datorită conținutului lor de vitamina D, seleniu, vitamina E – de care organismul are nevoie pentru răspunsul imunitar. Sunt de preferat ouăle care provin de la găini hranit vegetarian, care fac ouă cu un conținut mai mare de omega-3, vitamina D și E. Ouăle organice și cele oferite de găinile crescute în libertate au același conținut de nutrienți.

Ardeiul gras

Citricele sunt o sursă bogată de vitamina C, dar și mai bogați în această vitamină sunt ardeii grași – cei galbeni sau roșii. Un ardei gras de mărime medie are de două ori mai multă vitamina C decât o portocală de aceeași dimensiune. În plus, ardeii grași sunt bogați în antioxidanți și beta-caroten și conțin și vitamina E- de asemenea cu proprietăți antioxidante.

Spanacul

Vitamina A este considerată esențială în funcționarea la cote normale a sistemului imunitar, iar frunzele verzi precum spanacul sunt încărcate cu beta-caroten, o formă a vitaminei A care este și antioxidant. Spanacul e și o sursă bogată de folat, despre care se știe că ajuta la reacția imunitară. Dacă spanacul nu se numără printre legumele preferate, atunci trebuie avute în considerare celelalte legume de culoare verde închis și portocalii – surse bogate de beta-caroten și de folat, ce se regăsesc în fructe, leguminoase, nuci și în cerealele integrale.

  • Alte alimente care susțin sistemul imunitar: carnea de vită, somonul, iaurtul, supa de pui

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, NUTRIȚIONIST, DIETETICIAN,  WWW.ZEANDREEA.COM

andreea zegheanu nutriționist

Apărătorii sistemului imunitar-  quercetina,  sulforafanul și vitaminele C, D, E

O alimentație care ne ajută să menținem un sistem imunitar puternic este, în primul rând, o alimentație care nu îl periclitează. Zahărul, grăsimile saturate și trans, produsele bogate în aditivi- toate acestea scad capacitatea organismului de a se apăra în fața infecțiilor, fie prin creșterea inflamației, fie prin dezechilibrarea florei intestinale. Printre compușii care întăresc sistemul imunitar se numără: quercetina (pe care o regăsim în ardeiul gras, sparanghel, ceapă, măr, kale); sulforafanul (broccoli, conopidă varză) și vitamina C, D, E și seleniu – în nucile braziliene, fructele de mare, ouă etc.

Foto: Unsplash/Lucian Alexe