HomepageSeparatorSfaturi Practice

Ovulația

de Libertatea pentru femei,

Ovulația reprezintă momentul cheie al procesului reproductiv. Este perioada în care ovarul eliberează un ovul ajuns la maturitate, urmând că acesta să treacă prin trompele uterine, către uter. În drumul său, dacă va întâlni spermatozoizi, ovulul poate fi fecundat, ceea ce înseamnă că se va obține o sarcină. Dr. Chadi Muheidli (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie, ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre ovulație.img_4368

De ce e important să știi când are loc ovulația

Identificarea perioadei de ovulație sporește șansele de a concepe un copil. Studiile arată că aproape 85% dintre femeile care au contact sexual neprotejat în perioada de ovulație rămân însărcinate, în decursul unui an. Perioadă cea mai fertilă pentru femei este cu 3-5 zile înainte de ovulație, plus încă 2 zile după. Cele 5 zile anterioare ovulației reprezintă durata de viață a spermatozoizilor în corpul femeii, iar cele 2 zile din momentul ovulației reprezintă perioadă în care ovulul poate fi fertilizat.

Când are loc ovulația

În cazul femeilor cu un ciclu regulat de 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a, considerând prima zi a ciclului ca fiind prima zi de sângerare. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulația are loc în ziua a 15-a, iar la cel de 30 de zile, ovulația apare în ziua a 16-a. Și tot așa.

Lucrurile sunt ceva mai complicate pentru doamnele cu o menstruație neregulată. Trebuie analizate 8-10 cicluri și văzut cât durează cel mai puțin și cât durează cel mai mult. Pentru a identifică prima zi a perioadei fertile, se ia ciclul cu cel mai mic număr de zile și din el se scade numărul 18. Iar pentru a identifica ultima zi a perioadei fertile, se ia ciclul cu cel mai mare număr de zile și din el se scade numărul 11. Veți obține, astfel, cu aproximație, perioada fertilă dintr-o lună.

Cuprins

Alte semne ale perioadei fertile

Vă puteți da seamă când sunteți la ovulație și dacă vă luați temperatura. În zilele fertile, temperatura corpului este mai ridicată decât în mod uzual. Și veți mai observa și alte schimbări. Spre exemplu, mucusul cervical în perioada fertilă este mai apos, transparent, alunecos (seamănă cu albușul de ou crud) și mai abundent decât în perioada anterioară ovulației. După această perioadă, consistența mucusului cervical devine groasă și lipicioasă. În plus, sunt frecvențe stările de disconfort în partea de jos a abdomenului și durerile în lateral.

Cum știi sigur că ești la ovulație

Dacă vi se pare prea complicat să țineți evidența ciclurilor menstruale sau, pur și simplu, vreți să va asigurați că identificați din prima perioadă fertilă, puteți apela la testele hormonale. Acestea reprezintă cea mai sigură metodă de depistare a ovulației, prin identificarea hormonului luteinizant, care determină ovarele să elibereze ovule.

Kit-ul de testare a ovulației

Pentru a face testul, trebuie să colectați un sumar de urină într-un vas curat și apoi să introduceți în el stickul pentru detectare. Cu 1-2 zile înainte de ovulație, producția de hormon luteinizant crește considerabil, iar acesta poate fi identificat în urină. De regulă, acest lucru este semnalat printr-o linie albastră. Pentru că suntem în era electronică, există și o variantă digitală a acestui test, care va afișa un smiley face dacă e momentul oportun pentru a concepe un copil.

La ce să fii atentă

Pentru un rezultat cât mai precis, este bine să faceți testul pe parcursul mai multor zile, în perioada în care banuiți că se apropie ovulația. Totodată, reduceți consumul de lichide cu două ore înainte de testare.

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk