HomepageSeparatorSfaturi Practice

Disfuncția erectilă, impotența

de Libertatea pentru femei,

Disfuncția erectilă (impotența) reprezintă inabilitatea de a obține și de a menține o erecție suficient de fermă pentru un act sexual. Asta nu înseamnă însă că dacă aveți din când în când probleme cu erecția, trebuie să vă faceți griji.

Dacă disfuncția erectilă este o problemă continuă, poate cauza stres, vă poate afecta încrederea în sine și poate provoca probleme în relațiile personale. Problemele în obținerea și menținerea erecției pot semnala, de asemenea, prezența unor probleme de sănătate serioase care au nevoie de tratament sau se pot constitui într-un factor de risc pentru o afecțiune cardiacă ce stă să vină.

Dacă sunteți îngrijorat cu privire la o disfuncție erectilă, vorbiți cu medicul dumneavoastră – chiar dacă vă este jenă. Uneori, tratarea unei alte afecțiuni, despre care nu știați, este suficientă pentru a opri disfuncția erectilă. În alte cazuri, medicamentele sau alte tratamente directe sunt necesare.

Disfuncția erectilă (impotența). Simptome

Cuprins

Medicul de familie este locul în care trebuie să mergeți prima dată atunci când bănuiți că ați putea avea o disfuncție erectilă. Astfel, mergeți la doctor dacă:

  • aveți îngrijorări cu privire la erecții sau dacă experimentați alte probleme sexuale, inclusiv ejaculare precoce sau ejaculare întârziată
  • dacă aveți diabet, probleme cardiace sau alte probleme de sănătate care ar putea avea legătură cu disfuncția erectilă
  • aveți alte simptome, pe lângă cele specifice disfuncției erectile

Disfuncția erectilă (impotența). Cauze

Excitarea sexuală masculină este un proces complex în care sunt implicați mulți factori: creierul, hormonii, emoțiile, nervii, mușchii și vasele de sânge. Disfuncția erectilă poate apărea ca urmare a unei probleme la oricare dintre factorii enumerați mai sus. De asemenea, stressul și problemele mentale pot cauza sau agrava disfuncția erectilă.

Uneori, o combinație de probleme fizice și psihologice cauzează disfuncția erectilă. Spre exemplu, o afecțiune fizică minoră care încetinește răspunsul sexual poate cauza anxietate în privința menținerii unei erecții. Anxietatea rezultată poate conduce la o disfuncție erectilă sau o poate agrava.

În majoritatea cazurilor, disfuncția erectilă este cauzată de ceva fizic. Printre cauzele des întâlnite, apar:

  •  afecțini cardiace
  • ateroscleroză
  • colesterol mărit
  • tensiune arterială mare
  • diabet
  • obezitate
  • sindrom metabolic – afecțiune care implică tensiunea arterială mare, niveluri mari de insulină, grăsime corporală în zona taliei și colesterolul mărit
  • sindromul Parkinson
  • scleroză multiplă
  • boala Peyronie – dezvoltarea unei cicatrici în înteriorul penisului
  • anumite medicamente
  • fumatul
  • alcoolismul și alte feluri de abuz de substanțe
  • insomnie
  •  tratamente pentru cancerul la prostată sau prostată mărită
  • operații sau răni în zona pelvică sau a coloanei vertebrale

Cauze psihologice ale disfuncției erectile

Creierul joacă un rol cheie în declanșarea proceselor fizice care duc la erecție, începând cu sentimentul de excitație sexuală. Anumite stări pot interveni din acest punct de vedere și pot provoca sau înrăutăți disfuncția erectilă. Printre acestea menționăm:

  • depresia, anxietatea sau alte probleme mentale
  • stresul
  • probleme în relație din cauza stressului, a proastei comunicări sau din alte motive

Disfuncția erectilă (impotența).Factori de risc

Odată cu înaintarea în vârstă, durata obținerii unei erecții este mai mare și este posibil ca odată dezvoltată, erecția să nu mai fie atât de fermă. Este posibil să fie nevoie de mai mult contact direct cu penisul pentru obținerea și menținerea erecției. Dacă aceasta este situația, cauza poate fi o afecțiune medicală sau adminstrarea anumitor medicamente.

Diverși factori de risc contribuie la disfuncția erectil, iar printre aceștia menționăm:

  • afecțiuni medicale, în special diabet și probleme cardiace
  • fumatul, pentru că restricționează fluxul de sânge din vene și artere. În timp, fumatul poate cauza probleme cronice de sănătate și poate duce la disfuncție erectilă
  • obezitatea
  • anumite tratamente medicale, precum intervenția chirurgicală la prostată sau chimioterapia pentru cancer
  • accidentări, mai ales dacă au afectat nervi sau artere care controlează erecția
  • medicamente, inclusiv antidepresive, antihistaminice și pastile care tratează tensiunea arterială mare, durerea sau afecțiunile prostatei.
  • afecțiuni psihologice, precum stressul, anxietatea și depresia
  • abuzul de alcool sau droguri, mai ales dacă este de lungă durată
  • folosirea excesivă a bicicletei, pentru că poate comprima nervii și poate afecta fluxul sangvin care ajunge la penis

Disfuncția erectilă (impotența). Complicații

Complicațiile ce pot rezulta de pe urma disfuncțiilor erectile sunt:

  • o viață sexuală nesatisfăcătoare
  • stres sau anxietate
  • jenă și respect de sine scăzut
  • probleme în relațiile amoroase
  • inabilitatea de a avea copii

Tratament pentru disfuncția erectilă (impotența)

Medicul tău se va asigura, în primul rând, că primești tratamentul corespunzător pentru orice afecțiune medicală de care suferi și care poate provoca disfuncția erectilă. În funcție de cauza și severitatea disfuncției erectile și în funcție de afecțiunile medicale de care mai suferi, există mai multe opțiuni de tratament. Medicul îți va explica riscurile și beneficiile fiecărui tip de tratament și va lua în calcul preferințele tale. De asemenea, preferințele partenerei tale ar putea juca un rol important în alegerea tipului de tratament.

Tratament  clasic pentru disfuncția erectilă (impotența)

Medicamente pe cale orală – medicamentele ce pot fi administrate pe cale orală sunt un tratament de succes în cazul disfuncției erectile pentru mulți bărbați. Medicamentele pe care un medic ți le-ar putea recomanda sunt:

  • Sildenafil (Viagra)
  • Tadalafil (Cialis)
  • Vardenafil (Levitra, Staxyn)
  •  Avanafil (Stendra)

Toate aceste patru medicamente cresc efectul oxidului nitric – un compus chimic natural pe care corpul tău îl produce pentru a relaxa musculatura penisului. Acest lucru va crește presiunea sangvină și va permite pacientului să aibă erecție, ca răspuns la stimularea sexuală. Administrarea unei tablete din cele menționate mai sus nu va produce automat o erecție. Este necesară stimularea sexuală  pentru a cauza eliberarea oxidului nitric din nervii penieni. Aceste medicamente amplifică acest semnal și le permite bărbaților să funcționeze normal. Medicamentele administrabile pe cale orală pentru disfuncția erectilă NU sunt afrodisiace, nu vor provoca excitație și nu le sunt necesare bărbaților care pot avea erecții normale.

Injecții – mai multe medicamente se injectează direct în penis pentru a obține o erecție. Alprostadil, Papaverina și Fentolamina sunt printre cele mai des folosite substanțe folosite în acest fel. În această metodă, se folosește o seringă pentru a injecta medicamentele în baza sau în lateralul penisului. Scopul terapiilor cu injecții este de a obține erecții care să dureze între 20 și 40 de minute. Dacă o erecție durează mai mult de o oră, vei avea nevoie de o ajustare a medicamentației sau a dozajului pentru a evita complicațiile pe termen lung. Pentru că acul folosit în aceste cazuri este foarte fin, durerea de la injecții este, de obicei, foarte mică.

Supozitorul uretral Alprostadil (Muse) – implică introducerea unui mic supozitor în penis prin uretră. Se folosește un aplicator special pentru a insera supozitorul în uretră. Erecția începe, de obicei, la 10 minute după introducerea supozitorului și durează între 30 și 60 de minute. Efectele secundare includ durerea, sângerări minore în uretră și formarea de țesuturi fibroase în penis.

Înlocuitoare de testosteron. Unii bărbați au disfuncții erectile ce pot fi complicate de nivelurile mici de testosteron. În acest caz, înlocuitoarele de testosteron snt recomandate ca un prim pas. Terapie de înlocuire a testosteronului poate fi administrată prin injecții, plasturi, gel sau prin medicamente pe cale orală. Vorbiți cu medicul despre preferințele personale în această terapie și despre posibilele efecte secundare.

Intervenții chirurgicale și implanturi

Pompele de penis. O pompă de penis (dispozitiv pentru erecție cu vacuum) este un tub gol prevăzut cu o pomă acționată cu mâna sau automat, prin baterii. Tubul este plasat peste penis, iar apoi pompa este utilizată pentru a absorbi aerul din tub. Astfel, se crează un vid care atrage sângele în penisul pacientului. Odată obținută erecția, se plasează un inel în jurul bazei penisului pentru a menține o presiune și a păstra sângele în penis pentru ca erecția să fie fermă. Se extrage apoi dispozitivul cu pompă. Erecția, în acest caz, durează, de obicei, suficient de mult încât un cuplu să poată face sex. După terminarea actului sexual, poți îndepărta și inelul de tensiune de la baza penisului. Este posibilă rănirea penisului ca efect secundar în această terapie, iar ejacularea va fi restricționată. De asemenea, s-ar putea să simțiți penisul rece la atingere. Dacă pompa pentru penis este o bună alegere de tratament pentru dumneavoastră, medicul trebuie să vă prescrie și să vă recomande un anumit model.

Implanturi peniene. Doi cilindri separaţi se introduc câte unul în interiorul celor doi corpi cavernoşi printr-o incizie efectuata la baza penisului. În funcţie de modalitatea prin care se obţine  erecţia există două tipuri de implanturi peniene: implantul penian semirigid şi implantul penian extensibil. Implanturile peniene nu sunt recomandate până nu s-au încercat toate celelalte metode. Implanturile au un grad mare de satisfacție în rândul bărbaților care au încercat de-a lungul timpului mai multe terapii conservatoare. Ca în orice altă intervenție chirurgicală, există și riscul unor complicații, precum infecția.

Intervenția asupra vaselor de sânge. În mod foarte rar, disfuncția erectilă poate fi tratată printr-o intervenție chirurgicală care să remedieze obstrucția arterelor peniene. Este foarte rar întâlnită această terapie și este recomandată doar unui număr foarte mic de bărbați.

Consilierea psihologică -dacă disfuncția erectilă este cauzată de stress, anxietate sau depresie – sau dacă disfuncția la rândul ei provoacă stress și tensiunea în relație – medicul vă poate sugera să mergeți la un psiholog sau la un consilier, fie singur, fie în cuplu.

Tratament naturist pentru disfuncția erectilă (impotența)

Atenție mare la orice supliment care pretinde că poate vindeca disfuncția erectilă! Trebuie să consultați mai întâi medicul pentru a vă asigura că sunteți în siguranță – mai ales dacă aveți anumite afecțiuni cronice. Unele produse alternative care susțin că vă pot vindeca de disfuncție erectilă sunt, de fapt, foarte periculoase.

Polen

  • granule: câte 1 linguriţă dimineaţa, timp de 10 zile pe lună, se repetă pe timp nelimitat

Ienupăr

  • fructe: câte 1 fruct zilnic, dimineaţa, după micul dejun, se repetă pe timp nelimitat (pe perioada de iarnă fructele uscate se ţin în apă caldă o jumătate de oră, după care pot fi consumate)

Sculătoare (limba-cucului)

  • infuzie din planta întreagă (rădăcină, frunze, flori, tulpină amestecate); 1 linguriţă de amestec se pune la 150 ml de apă clocotită; se infuzează 2-3 minute, se bea în cursul după-amiezei, timp de 7 zile pe lună (are mai mult rol afrodisiac)

Disfuncția erectilă (impotența). Prevenția

Cea mai bună metodă de a prevei disfuncția erectilă este alegerea unui stil de viață sănătos și tratarea afecțiunilor de care suferiți. Spre exemplu:

  • cooperați cu medicul pentru a vă vindeca de diabet, afecțiuni cardiace sau alte probleme cronice
  • mergeți regulat la medic pentru controale și investigații
  • lăsați-vă de fumat, limitați sau evitați complet consumul de alcool, și nu folosiți substanțe ilegale
  • faceți exerciții în mod regulat
  • reduceți stressul
  • obțineți ajutor pentru anxietate, depresie și alte probleme mentale

Sprijinul în cazul disfuncției erectile (impotența)

Chiar dacă este vorba de o cauză fizică, psihologică sau o combinație între cele două, disfuncția erectilă se poate transforma într-o sursă de stress mental și emoțional pentru persoana afectată dar și pentru partenera acestuia. Iată ce puteți face în acest caz:

  • nu presupuneți că problema este de lungă durată. Nu transformați problemele ocazionale cu erecția într-o reflecție a sănătății și a masculinității voastre. De asemenea, nu vă gândiți dinainte că veți avea sigur iar probleme cu erecția la următorul act sexual. Acest tip de gândire poate cauza anxietate, care poate înrăutăți disfuncția erectilă.
  • implică-ți partenera în problema ta. Partenera ta poate interpreta disfuncția ta erectilă drept un semn al diminuării interesului tău sexual pentru ea. Trebuie s-o reasiguri că nu este cazul și trebuie să comunici deschis și sincer despre problema ta. Tratamentul are mai mult succes atunci când bărbatul își implică partenera.
  • nu ignora stresul, anxietatea sau orice alte probleme psihologice. Vorbește cu medicul despre aceste probleme și consultă un specialist în sănătate mentală în privința acestor afecțiuni.

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii Libertatea pentru femei

Aboneaza-te
sdk