Cum să îți încălzești casa fără a consuma mult

Pe timp de iarnă, peste 75% din energie este folosită pentru încălzirea locuinței. Dacă ai o centrală termică sau intenționezi să îți achiziționezi una, trebuie să o alegi pe cea care ți se potrivește. Spre exemplu, centrala electrica presupune costuri mai mici, în cazul în care ai un spațiu redus de încălzit, sau chiar zero costuri, în cazul în care folosești energie regenerabilă. În plus, este mult mai ușor de instalat, mai sigură, mai prietenoasă cu mediul, oferă un randament mai bun și este foarte silențioasă.

Indiferent de tipul de centrală pe care îl folosești, există câteva metode prin care să îți reduci valoarea facturilor. Menținerea temperaturii din casă la valori cuprinse între 20 și 22 de grade Celsius sau reducerea acesteia la 18 grade, în unele momente ale zilei sau pe timp de noapte, te va ajuta să economisești. Mai exact, cu fiecare grad în minus, vei face o economie de aproximativ 7%. De asemenea, este indicat să oprești căldura cu cel puțin o oră înainte de a pleca de acasă și să încerci să elimini pierderile, prin folosirea unor materiale izolante la geamuri și uși. Poți opri și caloriferele din spațiile pe care nu le utilizezi, iar dacă vei pune toate aceste sfaturi în aplicare, vei ajunge la prețuri cu până la 40% mai mici, pe factură. 

Cum să faci economii la factura pentru apă

Probabil că știi deja că apa nu este o resursă nelimitată, cu toate că o ai tot timpul la dispoziție, iar costurile lunare nu par atât de mari, la prima vedere. Vei da dovadă de responsabilitate și, în același timp, vei reuși să faci economii la facturile de apă. Nu trebuie decât să pui în practică următoarele sfaturi: 

  • Nu lăsa apa să curgă degeaba (spre exemplu, în timp ce te speli pe dinți, în momentele în care îți dai cu săpun pe mâini sau corp etc.);
  • Folosește mașina de spălat rufe și mașina de spălat vase încărcate la capacitatea maximă. În felul acesta, familia ta va economisi peste 7000 – 8000 de litri anual; 
  • Verifică țevile și robinetele, pentru a nu avea pierderi. Câteva picături care se adună în timp se pot transforma în sute sau mii de litri, pe parcursul unui an. 

Alte sfaturi utile pentru a-ți reduce valoarea facturilor

Pentru a te bucura de facturi mai mici, poți pune în practică și alte sfaturi valoroase. Spre exemplu, facturile de energie electrică vor fi mai mici, în cazul în care vei folosi becuri economice. Acestea au un consum mult mai redus, în comparație cu becurile incandescente, în condiții de utilizare similare. Foarte utile sunt și întrerupătoarele ce reglează intensitatea luminii, iar corpurile de iluminat exterioare, dotate cu senzori de mișcare, vor fi, de asemenea, mai eficiente. 

Atunci când îți alegi electrocasnicele, verifică, pe etichete, clasa de eficiență energetică. Cele încadrate în categoria A+++ sunt cele mai „prietenoase” pentru facturile tale. O altă recomandare este de a scoate din priză obiectele electrocasnice, atunci când nu le folosești. Vei consuma, astfel, cu până la 10% mai puțină energie electrică. De asemenea, nu lăsa încărcătorul telefonului în priză și activează funcțiile sleep mode, hibernate mode și auto shutdown ale PC-ului sau laptopului. 

Dacă îți vei însuși toate aceste obiceiuri simple de consum, cu siguranță te vei bucura de facturi mai mici nu doar pe timpul iernii, ci pe parcursul întregului an. Sperăm ca acest articol să îți fie de ajutor. 

Sursă foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Romstal