CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Toată lumea are prin bucătărie forme pentru fursecuri din metal. Preferata mea este forma de steluță cu care vă arăt cum să faceți decorațiuni dulci pentru pomul de Crăciun.

Ai nevoie de:

  • Forme din metal: steluță, clopoțel, ren, fulg de nea etc.
  • Zahăr
  • Bombonele mici colorate
  • Fundițe aurii

Topește zahărul

Înainte de toate trebuie să pui câteva linguri de zahăr la topit, la foc mic, într-un ibric pentru sosuri. Ai grijă ca zahărul să nu înceapă să fumege pentru că va avea o culoare maronie închisă. Trebuie să rămână auriu pentru a obține niște steluțe frumoase!

Pregătește formele pentru decorațiuni dulci

Formele de metal în care torni zahărul trebuie puțin unse la interior cu ulei, pentru a desprinde ușor steluțele de zahăr.  

Pune lângă aragaz un tocător de lemn și peste el hârtie de copt, apoi formele în care torni zahărul topit.

Hârtia de copt este foarte importantă ca să nu se lipească zahărul topit de tocător.

Toarnă zahărul lichid în forme

Când zahărul este topit, auriu și aproape lichid ca mierea, poate fi turnat în forme. Ține formele apăsat pe hârtia de copt și toarnă cu grijă câte un strat de zahăr topit de câțiva milimetri.

După ce ai umplut formele, mai ține apăsat câteva minute să se întărească puțin zahărul lichid, apoi presară bombonele colorate.

Așteaptă aproximativ 2 ore

Scoate formele de zahăr în balcon și așteaptă una sau două ore să se întărească bine. Abia atunci poți scoate figurinele din zahăr din forme. Gata! Micile decorațiuni dulci sunt pregătite să primească o fundiță și să fie agățate în brad.

Ponturi utile:

Dacă zahărul topit a depășit puțin marginea formelor, poate fi tăiat cu foarfeca ușor, pe lângă margine, înainte să scoți figurinele din formele de metal.

Dacă s-au spart micile decorațiuni dulci când le-ai scos din forme, nu este nicio tragedie! Le poți lipi imediat folosind zahăr topit și o scobitoare cu care să pui picături de zahăr lichid pentru a acoperi spărturile.

Figurinele din zahăr ars trebuie puse într-un brad care stă în balcon sau în zona cea mai rece a casei, deoarece încep să se topească la căldură. Este bine să le pregătești chiar în Ajun și să le pui în brad când vine Moșul!

imagine: Adina Zamfir/ Libertatea pentru femei