Adevărul este că de-a lungul timpului vei testa mai multe tipuri de detergent (detergent pudră, detergent lichid sau capsule), de la mai multe branduri pentru a ajunge la cea mai bună soluție pentru tine. Astăzi îți vom vorbi despre criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi un detergent de rufe, dar și avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. În acest fel, îți va fi mult mai ușor să restrângi variantele pe care le ai și să o alegi pe cea mai potrivită.

Criterii de luat în considerare în alegerea detergentului de rufe

  • Eficiența în scoaterea murdăriei: Toți detergenții de pe piață se promovează ca fiind cei mai eficienți împotriva petelor, însă secretul stă în concentrația ingredientelor active – cu cât concentrația enzimelor este mai mare, cu atât detergentul va fi mai eficient în eliminarea murdăriei și a petelor.
  • Culoarea hainelor: Există detergenți pentru haine albe, haine negre și colorate. Este important să ții cont de culoare în spălarea rufelor pentru a le păstra aspectul și culoarea o perioadă cât mai mare de timp.
  • Parfumul: Poți opta pentru un detergent cu un parfum subtil, floral, sau din contră, pentru un detergent cu un parfum puternic.
  • Prețul: Prețul nu ar trebui să fie un indicator decisiv în această situație. Există detergenți cu un preț exagerat, dar care nu își fac treaba așa cum ar trebui, și detergenți cu un preț mai mic și extrem de eficienți în scoaterea petelor.
  • Marca: Unele persoane dezvoltă o pasiune pentru o anumită marcă și folosesc doar detergenții de la brandul respectiv. Nu spunem că ar fi un lucru rău, însă ar trebui să rămâi deschisă și la alte opțiuni.

Tipuri de detergenți de rufe – avantaje și dezavantaje

Tipul detergentului este un alt criteriu ce cântărește mult în luarea deciziei. Fiecare variantă are anumite avantaje și dezavantaje despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Detergentul pudră

Detergentul pudră reprezintă varianta clasică și populară, încercată de toată lumea la un moment dat. Acest tip de detergent excelează la capitolul preț, fiind considerat opțiunea cea mai ieftină. Este eficient în scoaterea petelor și ușor de folosit. Dezavantajul cel mare este faptul că la o temperatură scăzută a apei se dizolvă mai greu, rezultatul fiind pete inestetice pe haine. Un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare este faptul că sertarul de dozare trebuie curățat mai des din cauza depunerilor de detergent.

Detergentul lichid

Testele realizate au arătat o eficiență mai mare a detergentului lichid în cazul petelor de grăsime. În această situație, detergentul poate fi turnat direct pe pată înainte de spălare pentru obținerea unor rezultate mai bune. Detergentul lichid se dizolvă rapid chiar și în apă cu o temperatură scăzută, deci ai scăpat de petele de pe haine. Chiar dacă are un preț bun, detergentul lichid nu poate fi porționat atât de ușor ca cel de tip pudră. Majoritatea femeilor au tendința de a turna mult prea mult, iar acest lucru determină costuri mai mari. Este recomandat să urmărești indicațiile producătorului și să torni exact cantitatea necesară (chiar dacă pare prea puțin la prima vedere).

Detergentul capsule

Comoditatea este principalul motiv pentru care oamenii optează pentru detergentul de tip capsule. Bagi hainele în mașina de spălat, arunci și o capsulă de detergent și dai drumul la program. Nu mai trebuie să îți faci griji pentru porționarea detergentului. Atenție însă la depozitarea capsulelor, mai ales dacă în casă există copii care le-ar putea confunda cu jucării.

Alegerea detergentului potrivit îți aduce nu doar haine curate și catifelate, cu un parfum plăcut, ci și o economie de bani în anumite cazuri. 

Sursă foto: Shutterstock

(material publicitar realizat in colaborare cu Mega-Image)