CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Oricât de veche și uscată ar fi, să nu arunci pâinea de la masă. Una dintre cele mai vechi și actuale superstiții despre pâine spune că, dacă o arunci la gunoi, îți arunci norocul și sănătatea din casă.

Dar la români, pâinea rar se învechește. Cine mănâncă pâine zi de zi o prețuiește și o pune în capul bucatelor de pe masă.

Pâinea, o delicatesă în vremurile sărace de odinioară

Pâinea a fost și a rămas mereu valoroasă pentru noi, chiar dacă ea nu are o istorie prea îndelungată pentru poporul de rând. Pâine bună se mânca mai des duminica și la sărbători.

În rest, țăranii cu traiul lor modest mâncau mămăligă, de aceea pâinea a căpătat o valoare deosebită, dincolo de semnificațiile ei creștine.

Așa de prețuită era pâinea, că românii credeau că este semn rău dacă o înțepi cu un cuțit când este în cuptor, să vezi dacă s-a copt. Nici la masă nu era bine să tai pâinea cu cuțitul, ci mai degrabă să o rupi în bucăți potrivite și să o împarți tuturor.

Prima îmbucătură de pâine se lua cu sare, să ai parte de noroc și sănătate.

Și o altă vorbă veche spune că pâinea făcută de cu dimineață trebuie mâncată toată până seara, ca a doua zi să fie o zi cu belșug și cu noroc.

Superstiții despre pâine mai puțin știute

Niciodată să nu coci o singură pâine, ci cât mai multe, pentru a atrage norocul și bunăstarea în familia ta.

Dacă se găseau două pâini lipite în cuptor, era semn că cineva din familie avea să se căsătorească, dar dacă se lipeau trei sau cinci pâini, număr impar, era o prevestire sumbră că cineva ar putea să moară.

Cine mânca ultima felie de pâine, musai trebuia să sărute bucătăreasa care a copt-o pentru pace și bucurie în familie.

Să nu pui niciodată pâinea cu susul în jos pe masă, că te paște ghinionul.

Dacă o fată găsea un bob de grâu întreg în pâine, avea mare noroc în dragoste. Bobul se ascundea sub pragul ușii și vorba spune că numele bărbatului care trecea primul pragul avea să fie și numele viitorului ei soț.

Cine mănâncă numai coaja pâinii va avea parte de mulți iubiți și mereu va fi curtată.

Băiatul care mânca primul colțul pâinii avea baftă de căsătorie bună.

Femeia singură niciodată să nu mănânce ultima bucată de pâine, că rămâne nemăritată toată viața ei.

Dacă găsești o gaură mai mare în mijlocul pâinii, este semn că o femeie din casă ar putea rămâne însărcinată.

Când cade o felie de pâine de pe masă, se anunță musafiri cât de curând. Iar când cade o pâine întreagă de pe masă, va veni în casă omul cel mai drag sau prietenii cei mai apropiați.

Și ai grijă să nu tai niciodată pâinea de la amândouă capetele, că așa are loc necuratul să intre în ea.