Există în popor o credinţă veche potrivit căreia căsătoriile făcute în luna mai nu ar fi de durată. Cum multe alte naţii o consideră nefastă nunţilor, puţini mai aleg să-şi spună “da” în această perioadă. Dar de unde a pornit ideea că aduce ghinion nunta în luna mai?

Nunta în luna mai duce la divorț?

De ce românii cred că mai e luna divorţurilor? Dacă ar fi să ne luăm după englezi, aceştia cred că luna mai aduce ghinion nu doar celor ce se căsătoresc, ci şi celor născuţi în ea. Pe de altă parte, francezii catolici, la fel ca şi restul populaţiei din Europa Centrală a secolelor XVI – XVII credeau că, în luna mai, s-ar fi săvârşit o uniune incestuoasă, aducătoare de rele, prin căsătoria Dracului cu propria lui mamă. Azi însă, nimeni nu mai crede în astfel de superstiţii legate de nunta în luna mai în acele locuri. De altfel, nici nu au reuşit să depăşească graniţele estice ale Europei. Totuşi, la noi, prin regiunile de munte, se crede încă în Iele. Duhurile lor cutreieră, cinci săptămâni după Paşti, influenţând în rău orice început. Dar toate temerile par să-şi aibă originea în vremurile vechilor romani. Însuşi Ovidiu scria: „Acea vreme nu e de bun augur pentru mariajul văduvei sau al virginei. Cea care se căsătoreşte atunci, nu va rămâne mult nevastă”. Printre păgâni circula o altă zicală: “Căsătoreşte-te în luna mai şi o să regreţi acea zi”.

Mit sau realitate?

La romani, ziua nunţii era aleasă cu mare grijă, din cauza numeroaselor superstiţii legate de zile, luni sau anotimpuri de rău augur, perioada ideală pentru cununii fiind a doua jumătate a lunii iunie. În străvechea Anglie, luna mai reprezenta începutul verii, o perioadă dedicată orgiilor în aer liber, total nepotrivită începutului unei căsnicii. Până şi Regina Victoria le-a interzis copiilor ei să se căsătorească în mai. Cum Soarele a fost dintotdeauna considerat un stimulent al fertilităţii, în Scoţia, miresele respectau ritualul de “a merge cu soarele”, adică porneau de la est, din partea sudică a bisericii, apoi înconjurau lăcaşul de trei ori, în sensul soarelui, pentru a avea noroc. Mai aproape de zilele noastre, se spune că luna mai e luna extremelor, că nunta făcută acum poate fi ori de bun augur, ori un eşec. Totuşi, pe 21 mai, se serbează Sfinţii Constantin şi Elena, protectorii familiei, o dată foarte potrivită pentru nuntă. În plus, conform tradiţiei, în orice moment din an, mirii sunt protejaţi de toate relele prin cununia oficiată în biserică.

Sursa foto: Shutterstock

Vezi şi dansul mirilor – tot ce trebuie să știi!