În această zi se săvârșește Sfânta Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți. Le așază sub Sfântul Agnet, rostind numele morților de pe pomelnice.

De ce se fac pomenirile Sâmbăta

Sâmbăta este dedicată pomenirii morților. Și asta pentru că, potrivit scrierilor bisericești, în zi de sâmbătă, lui Iisus Hristos i-a fost înmormântat trupul, în vreme ce sufletul Său a coborât în iad, pentru a elibera spiritele captive.

În ritul bisericesc, pomenirea sufletelor adormite se face tot sâmbăta. Căci duminica este ziua Învierii, a vieții veșnice.

Așa se face că, în anumite momente importante ale anului calendaristic, oamenii s-au obișnuit să-i pomenească pe cei dragi, trecuți în lumea cealaltă, la date fixe. Moșii sunt sărbători populare, dedicate, după cum spune și numele, strămoșilor.

Când și cum se sărbătoresc Moșii de Toamnă 2021

Peste an, românii de rit ortodox respectă cam 20 de zile de Moși. Cele mai importante sunt Moșii de primăvară, celebrați odată cu cei 40 de Mucenici, Moșii de vară, în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor, Moșii de Toamna, între 26 octombrie și 8 noiembrie, și Mosii de iarna, înaintea Lăsatului de sec de carne pentru Postul Crăciunului.

Ritualul Moșilor cei Mari sau Moșii de Toamnă este unul dintre cele mai importante.

Se crede că, la răscruce de timp, se poate trece foarte ușor din lumea morților în cea a viilor, iar sufletele adormite revin la locurile dragi. Dacă nu găsesc nimic drept ofrandă, se răzbună.

Cei ce primesc pomană de la urmași îi ajută pe aceștia să aibă parte de sănătate, de recolte bogate, de bine.

Moșii de toamnă 2021. Ce se împarte de Sâmbăta Morților

Pentru că este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbata Morților, se prepară în primul rând o colivă, pe care se așază Sfânta Cruce și se ornează, după preferință, cu bombonele colorate ori cacao.

Citește și: Cum se face coliva după rețeta tradițională

De asemenea, din coșul cu care se merge la biserică nu trebuie să lipsească vinul care va fi sfintit de preot la Sfânta Liturghie, dar nici colacul împletit care se așază si el pe masa pentru sfințire.

Nu trebuie uitate nici lumânările. E nevoie de una pentru fiecare vas împărțit și pentru fiecare colac sau prescură.

Moșii de toamnă 2021. Ce tradiții se respectă

Din respect pentru sufletele celor adormiți, de Sâmbăta Morților, femeile nu dau cu mătura să nu ridice praful în ochii răposaților, nu spală și nu aruncă gunoiul ca sa nu ajungă în mâncarea morților. D

De asemenea, în amintirea celor adormiți, membrii familiilor celor aflați în lumea celor drepți, merg la cimitir pentru a le curăța mormintele și a le așeza flori și lumânări aprinse la căpătâi.

Citește și: Rugăciunea pentru cei răposați aduce alinare