Mirecurea Mare din Săptămâna Patimilor este dedicată Tâlcuirii Evangheliei în biserică, la denie. Este încă unul dintre momentele care îndeamnă la pocăință și la meditație.

Miercurea Mare e a femeilor

La Denia din Miercurea Mare este pomenită femeia păcătoasă. Atât de împovărat îi era sufletul, încât, aflând că Mântuitorul era în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat, pentru a I-l turna lui Iisus pe creştet şi cu părul ei a şters lacrimile ce-i picurau pe picioare Fiului lui Dumnezeu. Smerenia ei a fost răsplătită, fiind transformată în mironosiţă. Iuda l-a vândut tot azi pe Învăţător. Gestul lui a făcut ca miercurea să fie declarată zi de post pe tot parcursul anului.

De la lume adunate

Există şi o serie de obiceiuri, păstrate din bătrâni. În Săptămâna Mare și, cu precădere în Miercurea Mare, se ţine post aspru și chiar negru, mai ales dacă nu ai reuşit să faci asta până acum. Se face curăţenie exemplară în casă, se fac haine noi, se prepară anumite bucate pentru festinul pascal și se pregătesc ouăle care urmează a fi încondeiate în Joia Mare.

Sursa foto: it.wikipedia.org