În fiecare an, avem cel puțin două sau chiar trei zile de marți care pică pe data de 13. Iar superstițioșii se tem de tot ce este mai rău, pentru că marțea sunt și cele trei ceasuri rele din poveștile populare!

Marți 13 este una dintre cele mai dificile zile din an și este imposibil să nu ne aducă vreun pocinog. Norocoși sunt cei care au ghinioane cât mai mici. Dar nimeni nu scapă, după cum ne avertizează vorbele de duh din bătrâni. Nu trebuie decât să ne încercăm norocul și vom vedea!

Ce spun superstițiile despre marți și despre 13

Cele două concepte sunt asociate cu ghinionul, piaza rea, accidente, nenorocirile și chiar moartea. Încă din primele secole de creștinism, când se știa că Iuda a fost cel de al 13-lea la Cina cea de taină când a fost prins Iisus, numărul 13 a fost considerat un număr fatidic.

De asemenea, ziua de marți, asociată încă din Antichitate cu zeul Marte, al războiului, conflictelor și răfuielilor, are și ea partea ei de superstiții nefericite. Marte este considerat cel mai complicat, dificil și greu de stăpânit dintre cele 7 astre mari ale zodiacului. Influența lui este și benefică, și răuvoitoare, în funcție de context, dar cea mai importantă trăsătură a acestui astru este că încurcă și complică lucrurile, amplificând problemele aparent simple.

În cultura populară, ziua de marți era personificată printr-un bărbat, Martolea, dar avea conotații negative. Marțea era considerată o zi cu ghinion. Nimeni nu începea ceva nou marți, orice ar fi fost acel lucru. Marțea nu-i de spor, nici de ajutor, umbla o vorbă prin bătrâni. Mai exista și superstiția că marțea are trei ceasuri rele și toți se fereau să dea bani, să cumpere, să se tocmească sau să construiască ceva în această zi nefastă.

Care sunt cele trei ceasuri rele de marți

O zi astrologică durează de la răsăritul la apusul soarelui și se împarte în câte 7 intervale orare egale, guvernate de 7 astre: Soarele, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus și Saturn. De-a lungul unei zile astrologice, cele 7 ore planetare se succed de cel puțin 2 ori. Zilele de marți constituie o excepție, deoarece marțea sunt 3 ore patronate de Marte.

Cum marți este ziua lui Marte, prima oră planetară de la răsăritul Soarelui îi aparține lui Marte. Apoi mai există încă două ore patronate de Marte după amiaza și seara târziu.

Spre exemplu, marți, 13 iulie, cele trei ceasuri rele vor fi 5:44 (ora aproximativă când răsare Soarele) – 6:44, apoi 13:44 – 14:44 și seara târziu, între 20:44 – 21:44, când sunt ultimele raze de Soare.

Acestea sunt cele trei ceasuri rele de care ne temem marțea și, de multe ori, ele atrag ghinionul. Iar un necaz care se anunță dimineața se complică până seara și nu-i mai dăm de cap.

Cum să te ferești de ghinion marțea

Evită să manevrezi sau să folosești obiecte tăioase sau ascuțite.

Marțea nu se cumpără obiecte tăioase.

Ai grijă să nu te cerți cu nimeni.

Evită discuțiile cu persoane cu care ai avut conflicte.

Evită călătoriile pe distanțe lungi.

Verifică de două ori tot ceea ce vrei să faci, oricât de mărunt.

Evită să dai bani cu împrumut.

Nu ieși la cumpărături și nu cumpăra nimic, pentru că vei pierde mai mulți bani.

Economisește tot ce poți marți, ca să te bucuri de o viață tihnită.