Florile otrăvitoare cele mai cunoscute din cultura noastră populară, precum omagul, mătrăguna sau cucuta aveau puteri mistice pentru strămoșii noștri.

Femeile le culegeau în nopțile cu lună plină sau în nopțile de Sânziene, când puterile lor magice sporeau și le foloseau pentru protecția casei.

Mătrăguna, pavăză pentru dureri și pentru diavoli

Rădăcina de mătrăgună, dezgropată noaptea pe ascuns, era folosită să aducă peţitori fetelor, să grăbească nunta şi să sporească bunăstarea casei. Planta are efect halucinogen şi poate cauza moartea, cu toate acestea, în cantităţi bine drămuite, era folosită pentru calmarea durerilor de oase.

În trecut, mătrăguna se punea și sub pragul bisericii, să nu intre vreodată necuratul la cele sfinte, iar de aici oamenii din popor au preluat și ei obiceiul pentru a-și proteja casele. Iar vrăjitoarele o mai foloseau să alunge ispitele și femeile care încercau să fure bărbatul alteia.

Florile otrăvitoare de omag alungau duhurile

Omagul, cu florile lui frumoase, asemeni clopoţeilor de munte, este folosit în diverse poţiuni pentru tratarea tusei, durerilor articulare şi afecţiunilor nervoase. Rădăcina este otrăvitoare, iar florile şi frunzele trebuie folosite şi ele cu prudenţă.

Dar, dacă era arsă cu tăciuni de lemn de brad, rădăcina de omag alunga toate duhurile rele din casă, nălucile care bântuiau gospodăria și somnul persoanelor nevrotice și temătoare.

Rădăcina de tătăneasă dezlega cununiile

La fel de toxică este şi rădăcina de tătăneasă, dar, în concentraţii mici, face minuni pentru ulcere şi răni sângerânde. Iar studiile recente au descoperit să poate combate chiar și celulele canceroase, doar numai în preparate atent realizate de laboratoarele de cercetare.

Pe vremuri, însă, tătăneasa proteja dragostea și făcea femeile mai frumoase și mai atrăgătoare. Se folosea în poțiuni de dragoste și de dezlegare a cununiilor.

Cucuta, otrava cea mai puternică, alunga dușmanii

Cucuta este cea mai otrăvitoare dintre toate, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe vracii de altădată să o folosească. Ştiau că, în proporţii mici, poate calma spasmele bolnavilor şi durerile biliare.

Iar în magie, cucuta se folosea pentru alungarea duhurilor rele, pentru alungarea dușmanilor și pentru a proteja copiii nou născuți de ursitoarele rele.    

Datura păzea casa de blesteme

Datura sau ciumăfaia este și ea deosebit de periculoasă, pentru că semințele ei acționează ca un drog puternic care dă halucinații, dezechilibre puternice și amnezie.  

Cu toate acestea, semințele de datura erau folosite în ritualuri cu fumigații și se credea că fumul lor alungă invidia, blestemele și relele din casa celor care se credeau urmăriți de dușmani.