Iată cum foloseau pe vremuri femeile cunoscătoare în ale vrăjitoriei florile magice pe care le adunau vara. Puține ritualuri făceau parte din magia neagră. Cele mai multe ritualuri cu florile magice de vară aveau drept scop dragostea, sănătatea, virtutea și bunăstarea celor dragi.

Macii, florile somnului, dar și ale iubirii

O veche legendă din vremea romanilor spune că macii ar fi răsărit din magia făcută de Zeul Somnului care a vrut să o ajute pe zeița recoltelor, Ceres, să se odihnească.

Muncea atât de mult mica zeiță când se coceau grâul și fructele la miezul verii, că era sfârșită de puteri. Iar Somnus, fiul nopții, a creat aceste flori magice, ale căror semințe au ajutat-o pe zeiță să doarmă și să își refacă puterile.

Semințele de mac au într-adevăr această proprietate, să te relaxeze și să te ajute să dormi profund, dar trebuie să consumi o cantitate destul de însemnată.

În concentrație mare, semințele de mac bine fierte și strecurate au efect halucinogen și erau folosite adesea în ritualurile de dragoste. Se credea că cine bea un decoct puternic de mac, adoarme și visează dragostea pe care o va întâlni. Iar cine mânca o turtiță cu mac, în serile cu lună plină, avea să fie ferit de toate relele care se abat asupra căsniciei sale.

Sânzienele, leac pentru trup și inimă 

Florile magice aurii, cu parfum delicat, care înfloresc în a doua jumătate a lunii iunie, sunt, poate, florile cele mai iubite de popor. Legendele spun că florile de sânziene culese în noaptea magică de 24 iunie vor împlini toate dorinţele din dragoste.

Cu un descântec anume, tinerii îşi aflau viitorul, dacă le era sortit să se căsătorească sau nu, şi aruncau pe acoperişul casei cununa de sânziene.

Aceste flori au proprietăți tămăduitoare deosebite și sunt folosite pentru afecțiuni digestive, pentru bolile ficatului, ale rinichilor și căilor urinare. Dar ele mai conțin și uleiuri volatile și taninuri care acționează asupra sistemului nervos, calmează, echilibrează stările emoționale și vindecă stările de vertij și de oboseală.

Datorită acestor proprietăți ușor sedative, sânzienele erau folosite în ritualuri de dragoste, deoarece parfumul lor putea atrage inima unui bărbat și putea grăbi o căsnicie fericită.

Busuiocul, floarea care ne apără casa și sufletul

crenguțe de busuioc cu flori liliachii
crenguțe de busuioc cu flori liliachii

Busuiocul a răsărit din lacrimile Fecioarei Maria, iar florile lui poartă parfumul din Grădina Raiului. Este o plantă tămăduitoare și binecuvântată totodată, iar preoții o folosesc de sute de ani pentru a face agheazmă.

Sfinţită de preoţi şi purtată la icoane, planta aromată a fost asociată cu împlinirea, cu dragostea şi cu sănătatea. Fetele din sat se găteau cu busuioc în păr şi la brâu când mergeau la horă. Parfumul crenguţelor ademenea flăcăii şi aprindea iubirea. Tradiţia românească nu este unică în lume.

Tinerele din Italia obişnuiau să pună la geam un ghiveci cu busuioc, semn că erau pregătite să-şi primească peţitorii. Până și azi, și în Italia și pe la noi și prin alte țări mediteraneene se spune să este bine să pui câteva crenguțe de busuioc în cele patru colțuri ale casei, când treci prin momente grele.

Busuiocul alungă relele și necazurile și purifică locuința. Lasă busuioc în apă timp de 3 zile și apoi stropește cu apa aceasta pragul casei, să iasă necazurile și să vină bucuria și bunăstarea.