Pe 30 noiembrie românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, care este considerat ocrotitorul românilor și cel care a adus creștinismul pe meleagurile noastre.

Ziua Sfântului Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, este marcată de superstiții fiind considerată un Halloween al românilor. De asemenea această zi este și un moment în care magia și misterul se îmbină cu tradițiile și datinile, fiind un prilej al farmecelor și al descântecelor. De Sfântul Andrei, cel mai cunoscut obicei este să se pună grâu la încolțit.

Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Este utilizat în mai toate ritualurile, începând de la naștere, până la înmormântare. Bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea.

În lumea ortodoxă, este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet, cu credință și smerenie.

Este și motivul pentru care se folosește și cu scop predictiv, mai ales în noaptea din ajunul sărbătorii Sfântului Andrei.

Este un simbol al belșugului, dar și un prevestitor al recoltelor de anul viitor. Tineri și bătrâni deopotrivă cred în puterea lui.

De ce se pune grau la încoltit de Sfântul Andrei?

Unul dintre obiceiurile tradiţionale de Sfântul Andrei este punerea graului la încolţit.

Acest obicei se practică din bătrâni și conform tradiției se spune că este aducător de noroc și belșug. În funcție de cum crește acesta, persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc material, belșug și împliniri în anul care urmează. Dacă grâul crește des și înalt, va fi un an rodnic.

Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Din punct de vedere religios, bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea, deci, un simbol divin.

În lumea ortodoxă, este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet.

Potrivit credinței populare românești, grâul este considerat un simbol al belșugului, al prosperității. Indiferent că vorbim de tradiția păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncarea de bază.

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei?

De sărbătoarea Sf. Andrei, tradiția cere ca în toate casele de creștini să se pună grâu la încolțit. Astfel, oamenii sperau că pot afla cât de bogată va fi recolta în anul care urmează sau cât de prosperă le va fi casa.

Grâul este un simbol al belșugului, al prosperității, atât în tradiția folclorică, cât și în cea religioasă, se crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin.

Grâul se pune la încolțit după miezul nopții care precede ziua de Sfântul Andrei. Acest obicei se spune că este prevestitor al belșugului în anul ce vine.

Cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei?

La miezul nopții din ziua precedentă celei a Sfântului Andrei, oricine se poate pregăti să afle cum îi va fi tot anul următor.

Iată cum se pune grâul la încolțit:

  • Graul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, și se poate folosi ca suport atât vata, buretele, cât și pământul.
  • Se folosește câte un recipient pentru fiecare membru al familiei, și, de asemenea, fiecare dintre aceștia, să se ocupe de îngrijirea boabelor de grâu puse la încolțit.
  • Este recomandat ca vasul cu grâu pus la încolțit să fie așezat la lumină și într-o camera călduroasă. Aceste condiții îl vor ajuta să crească mai repede și mai bogat.
  • Este important ca boabele de grâu să fie udate destul de des, chiar și zilnic, și să nu se permită uscarea totală a suportului pe care este pus la încolțit.
  • După ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, deoarece se pot rupe germenii.
  • Se spune că aceluia al căruia va fi mai frumos și mai bogat de Anul Nou, va avea parte de împliniri și de belșug.

După cum am precizat mai sus, grâul pus la încolțit poate folosi ca suport atât vata, buretele, pământ, cât și chiar banalul ciorap.

De ce se pune grau la încoltit – Grâu la încolțit în vată

Una dintre cele mai comune metode prin care oamenii pun grâu la încolțit de Sfântul Andrei este pe suport de vată. Aceasta permite o bună absorbție a apei și lasă bobul să încolțească cu ușurință.

După ce s-au presărat boabele pe primul strat de vată, se acoperă cu un alt strat de vată subțire și se udă din abundență.

De ce se pune grau la încoltit – Grâu la încolțit în burete

O metodă ingenioasă care, totodată, îți poate oferi o multitudine de variante de ornament este punerea grâului la încolțit pe suport din burete.

Pentru această variantă, poți folosi inclusiv bureți de vase, cu singura condiție să fie nefolosiți și să îndepărtezi fibra abrazivă.

Aceștia pot fi tăiați în multiple forme haioase sau pot fi prinși între ei cu scobitori pentru un decor de-a dreptul fascinant.

Peste bureți pui boabele de grâu și uzi din abundență până ce buretele este îmbibat cu apă. Apoi acoperă cu o caserolă din plastic pentru a proteja și a oferi un mediu prielnic creșterii.

Grâu la încolțit în pământ

Dacă alegi să pui grâu la încolțit într-un ghiveci cu pământ, atunci încearcă să nu acoperi mai mult de câțiva centrimentri boabele, deoarece există riscul să-i îngreunezi creșterea.

De asemenea, fiind mai dificil de răzbit stratul de pământ față de stratul de vată sau burete, este indicat să se lase boabele de grâu, cel puțin o zi, în apă, la înmuiat.

După câteva zile trebuie să apară lăstarii.

Grâu încolțit în ciorap
Dacă vrei să puneți grâu la încolțit alături de copii, atunci procesul trebuie să fie unul mai amuzant, care să îi atragă. O metodă inedită prin care îi puteți face pe cei mici să adore această tradiție este reprezentată prin figurine făcute din rumeguș și boabe de grâu.

De ce se pune grau la încoltit – În câte zile încolțește grâul?

Dacă este udat frecvent, grâul începe să încolțească la doar câteva zile de la momentul în care boabele au fost plantate.

Tradiția populară spune că acesta trebuie păstrat până în seara de Anul Nou, atunci când trebuie să ocupe un loc fruntaș pe masa cu bucate alese, el fiind un simbol al belșugului.

De ce se pune grau la încoltit de Sfântul Andrei? – Ornamente cu grâu încolțit

Pentru cei care doresc ca grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei să nu fie pus într-un banal ghiveci, noi vă venim în ajutor și vă oferim câteva idei de ornamente.

Puteți să desenați vasele în care așezați grâul, astfel ca atunci când le puneți pe pervaz, ele să fie și un ornament drăguț pentru cameră.

O sugestie pentru familiile care au copii este să deseneze personaje amuzante pe ghivece, astfel încât să le facă mai atractive pentru cei mici și să le stimuleze dorința de a le îngriji.

O altă idee este folosirea unei tăvi pe post de recipient pentru grâu. În acest caz puteți pune diferite figurine printre firele de grâu, creând o grădină în miniatură.

Dacă puneți grâul la încolțit în burete, puteți să vă folosiți de scobitori pentru a prinde între ei bureții și a crea de exemplu o casă. Sau puteți decupa bureții în forma unor figurine înainte de a pune grâul în ei.

Figurine din rumeguș cu grâu:

Pentru cei mici este mult mai amuzant să pună grâu la încolțit dacă din acest proces va rezulta și o mică figurină amuzantă.

Iată de ce materiale ai nevoie și ce pasi trebuie să urmezi pentru a realiza o figurină din rumeguș cu grâu!

Materiale necesare:

  • ciorap de mătase
  • rumeguș
  • boabe de grâu
  • hârtie colorată

Mod de realizare:

  1. Tăiați o bucată de 15-20 cm dintr-un ciorap de mătase.
  2. Umpleți ciorapul cu rumeguș, turnați în gură o mână de boabe de grâu și legați cu sfoară sau cu un elastic.
  3. Pentru nas, ciupiți un pic din ciorap, având grijă să prindeți între degete și puțin rumeguș, răsuciți și legați strâns, cu un fir elastic.
  4. Procedați similar și pentru urechi, având grijă să fie aliniate.
  5. Decorați figurina cu ochi, gură, fundițe din hârtie colorată.
  6. Așezați figurina într-o farfurie adâncă și udați rumegușul.
  7. Grâul va încolți și va ieși printre firele ciorapului. ”Părul verde” va crește în 10 zile.

De ce se pune grau la încoltit de Sfântul Andrei? – Tradiții și superstiții

Sărbătoarea Sfântului Andrei, dar mai ales noaptea Sfântului Andrei este însoțită de o mulțime de superstiții și tradiții populare. Datorită acestor tradiții și credințe legate de protecția oamenilor împotriva spiritelor rele, care circulă alături de cei vii în noaptea Sfântului Andrei, mulți consideră această sărbătoare un fel de Halloween.

Iată câteva tradiții și superstiții de Sfântul Andrei:

  1. În credința populară, în noaptea de 29 noiembrie ies și umblă strigoii, care devin foarte periculoși pentru cei vii. Ei pot lua viața rudelor, aduc pagubă și suferință. Pentru a se feri de spiritele rele, românii folosesc usturoiul pe care îl mănâncă și cu care își ung fruntea, încheieturile trupului, ferestrele casei, ușile și clanțele ușilor, scările, hornul, boii și vacile la coarne.
  2. Tot grâul aduce și ursitul în vis. Trebuie doar să pui sub pernă 41 de boabe. Dacă visezi că cineva îți ia grâul, sigur cu acela te vei mărita.
  3. Fetele obișnuiau să pieptene grâul, de când apăreau primele fire, pentru a avea un păr frumos și bogat, admirat precum grâul încolțit.
  4. Fetele de măritat își ascund un fir de busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.
  5. Bătrânii spun că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează. Firele de grâu frumoase și stufoase înseamnă o recoltă bogată.
  6. Se mai crede că firele de grâu încolțit, consumate în salată în Ajunul Bobotezei, aduc în vis chipul ursitului.
  7. Tot pentru a-și cunoaște ursitul, unele fete de măritat se așezau, la miezul nopții, goale între două oglinzi, ținând în fiecare mână câte o lumânare, sperând ca în oglinda din spate să poată zări scene din viitor și chipul celui sortit. Altele aprindeau, la fântână, o lumânare de la Paști, pe care o scufundau în fântână cu o găleată. Când fața apei se lumina, fata rostea o incantație și i se părea că apa se tulbură și poate vedea chipul ursitului.
  8. Ziua de 30 noiembrie, Sfântului Andrei, mai este numită și Ziua Lupului. Se credea că în această zi lupul devine mai sprinten și își poate îndoi gâtul țeapăn. În noaptea Sfântului Andrei, lupii încep a vorbi cu grai omenesc și spun lucruri îngrozitoare, iar cine le ascultă vorbele, piere. Mai mult, cei atacați de lup în această noapte se preschimbă în vârcolaci.
  9. Se mai spune că la miezul nopții Sfântul Andrei se deschid cerurile, aceasta fiind noaptea vrăjilor și a farmecelor.

De ce se pune grau la încoltit de Sfântul Andrei? – Beneficiile grâului încolțit pentru sănătate

Dincolo de mesajul pe care ni-l transmite grâul pus la încolțit în noaptea de Sfântul Andrei, acesta aduce numeroase beneficii sănătății.

Astfel, este o sursă naturală de vitamine și minerale, fiind bogat în magneziu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, E, K, D, PP, dar și enzime și hormoni vegetali, cu remarcabile proprietăți terapeutice.

Cura cu grâu încolțit este un bun remediu în anemie, insomnie, depresie, migrene, tromboflebită, dureri articulare, probleme de tranzit intestinal, afecțiuni oculare, impotența și, conform studiilor, în prevenirea și stoparea cancerului.

De ce se pune grau la încoltit de Sfântul Andrei? – Rețetă cu grâu încolțit

Grâul încolțit îl poți folosi într-o sumedenie de rețete. Poți obține deserturi fabuloase și, cel mai important, sănătoase pe bază de grâu.

Iată o rețetă delicioasă de prăjiturele cu smochine și grâu încolțit.

Ingrediente:

  • 100 g făină de grâu
  • o lingură de praf de copt
  • 100 g zahăr
  • 50 g miere lichidă
  • 4 ouă
    125 ml cremă de soia
  • 2 linguri de grâu încolțit
  • 3 linguri de ulei vegetal
  • 2 mere
  • 6 smochine deshidratate

Mod de preparare:

  1. Bate ouăle cu zahărul până când obții un amestec aproape alb, apoi adaugă mierea lichidă și încorporeaz-o și pe aceasta.
  2. Adaugă făina, praful de copt, grâul încolțit și uleiul vegetal.
  3. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă, adaugă merele tăiate în bucăți mici și smochinele, tăiate și ele mărunt.
  4. Unge o tavă cu ulei și răstoarnă compoziția obținută.
  5. Introdu tava la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30 de minute.

Poftă bună!

Sursa foto: Shutterstock

Citește și:

Sfântul Andrei ne ocrotește țara

Ce vrăji se fac de Sfântul Andrei, ca să-ți găsești jumătatea