Până și în zilele noastre am păstrat obiceiul să bați în lemn când îți este teamă că vor veni necazurile peste tine. Este una dintre superstițiile cele mai vechi, posibil din perioada medievală, care s-a păstrat intactă și la țară, și la oraș, și printre oamenii simpli, și printre cei mai educați.

Dar de unde vine obiceiul să bați în lemn când îți este teamă de ghinion? Gestul și semnificațiile lui sunt cunoscute prin toată Europa, iar oamenii îl folosesc ca să nu le meargă rău, mai ales când încep o activitate nouă și știu că nu va fi ușor.

De când a apărut acest obicei?

Originile lui sunt destul de neclare, dar în mod cert au legătură cu protecția și beneficiile pe care pădurea și copacii o ofereau oamenilor din vechime. În vremurile antice, se pare că celții obișnuiau să bată ușor în coaja copacilor pentru a îmbuna spiritele bune fie pentru a obține protecție din partea lor, fie pentru a le mulțumi pentru ceea ce primeau din partea pădurii (ocotire, siguranță, adăpost, hrană și căldură).

În Orient, în China antică, bărbații băteau într-un pilon de lemn din structura casei pentru a fi protejați de dușmani, de cei care ar fi încercat să le atace familia și căminul.

În multe regiuni din Europa, mai ales în zonele din nord, existau populații care se rugau la copaci sau la spiritul copacilor pentru protecție și sănătate. Pădurea era o adevărată catedrală pentru oamenii din acele vremuri.

Superstiție legată de începuturile creștinismului

Diverse explicații și povești vechi spun că obiceiul de a bate în lemn ar fi fost răspândit de primii creștini. Strămoșii lor ar fi bătut de trei ori în crucea pe care a fost răstignit Iisus, ca să fie feriți de ispite, de diavol, de toate relele pe care necredincioșii puteau să le facă împotriva celor credincioși.

Fie că are sau nu legătură cu răstignirea lui Iisus și crucea din lemn pe care el a purtat-o pe umeri, acest obicei este legat de esența lemnului, iubit și respectat în vremurile de dinainte.

Lemnul, semnificații mistice

Dincolo de beneficiile materiale pe care le oferă lemnul, el are o încărcătură mistică deosebită. În toate culturile lumii, lemnul este privit ca un material protector și viu. Copacii, coaja copacilor și lemnul erau folosite în ritualurile mistice, se considera că aduc beneficii mari sănătății, organismului și spiritului uman.

Lemnul înseamnă natură, viață, sănătate, vigoare, tinerețe, capacitatea de regenerare, dar și capacitatea de adaptare continuă. Există un adevărat cult pentru păduri, pentru copaci, pentru lemnul lor prețios în întreaga lume!

De ce este bine să bați în lemn!

Poate că este o simplă superstiție, dar aproape toată lumea știe că este bine să bați în lemn când îți este teamă să nu ți se întâmple ceva rău.

Dacă te angajezi în activități riscante, dacă știi că este posibil să aibă loc un accident, dacă îți este teamă să nu îți strice altcineva planurile, este bine să bați în lemn și să te ferești de tot ce este mai rău.

Dacă pleci la examen, dacă pleci la drum lung, dacă participi la un test dificil, dacă semnezi actele pentru o mașină sau pentru o casă, este bine să bați în lemn și să ții toate relele departe de tine.