Timpul a intrigat și a provocat întotdeauna imaginația oamenilor. Cele mai vechi superstiții despre ceasuri sunt pline de avertismente grave și sunt legate de previziuni sumbre, de accidente și situații imprevizibile.

În multe povești și credințe vechi, timpul pare să aibă puteri malefice tocmai pentru că nu poate fi controlat și supus. Ba mai mult, ticăitul ceasurilor mecanice din trecut era asemuit cu bătăile inimii. Iar dacă ceasurile se defectau și se opreau din mers, oamenii se temeau că se oprește inima și viața cuiva drag.

Superstiții despre ceasuri pline de ghinion

Dacă un ceas vechi, oprit de multă vreme, începe să meargă din senin el anunță o mare nenorocire în casa respectivă. Iar dacă bate de 13 ori, înseamnă că cineva va muri.

Dacă se oprește ceasul aflat în camera unui bolnav, oamenii se tem că i se va opri și inima, iar viața lui se va sfârși.

De asemenea, se credea pe vremuri că, dacă pică ceasul montat pe perete, este semn prevestitor de moarte. Aviz celor cărora le plac ceasurile de perete, să le fixeze foarte bine!

O superstiție întâlnită adesea în România spune că ceasul cuiva care moare trebuie oprit și pus la păstrare. Așa cum ceasul i-a măsurat timpul și viața celui decedat, după moartea lui acesta trebuie să tacă.

Ceasurile nu se dau cadou oricum

O altă superstiție consacrată spune să nu dai niciodată cadou un ceas iubitului sau celei mai bune prietene. Ceasul, la un moment dat se va opri, fie că rămâne fără baterii, fie că se strică. Iar dacă ceasul se oprește, se poate încheia și prietenia dintre voi sau relația sentimentală. În cazul în care, totuși, dorești să îi faci iubitului cadou un ceas, el trebuie să îți dea simbolic un bănuț pe el, ca să alunge ghinionul.

În schimb, ceasul poate fi un dar deosebit între partenerii de afaceri sau de la tată la fiu, deoarece înseamnă respect și considerație.

Iar o altă superstiție spune că nimeni nu ar trebui să vândă vreodată un ceas moștenire de familie, deoarece va fi urmărit de ghinion.

Și tot ghinionist era și cel care încerca să păcălească timpul și să dea înapoi limbile ceasului. În ziua respectivă, doar ghinioane și eșecuri ieșeau în calea lui.

În schimb, pentru a avea noroc și pentru a se împlini unele dorințe, trebuie să te uiți la ceas când ora și minutele arată aceleași cifre, spre exemplu: 10:10 sau 12:12.

foto: Shutterstock

Citeşte şi Top 10 cele mai scumpe ceasuri din lume!