Numele Andrei este un nume vechi, de sorginte greacă, dar folosit încă din Antichitate atât în Grecia, cât și în Imperiul Roman, dar și la vechii evrei. Originea numelui este cuvântul ”andros” care, în limba greacă înseamnă masculin, viril, puternic, curajos, bărbat sau războinic.

Aproape un milion de români poartă numele Sf. Andrei, ocrotitorul României și unul dintre cei mai importanți apostoli ai lui Iisus.

Andrei și Andreea sunt principalele nume care se sărbătoresc de Sf. Andrei, dar de la aceste nume au fost derivate o mulțime de nume de alint sau nume mai scurte, deosebit de frumoase.

Numele Andrei, istoria lui și semnificațiile vechi

Tradiția creștină ne spune că Apostolul Andrei a fost un pescar evreu din regiunea Betsaida, primul care l-a urmat pe Iisus Hristos care propovăduia pe atunci la stânga și la dreapta Iordanului noua credință creștină.

Andrei este un nume de sorginte greacă, dar era un nume răspândit printre evrei în Antichitate, folosit de obicei sub forma de Andros sau Andres. După cucerirea Daciei de către romani, numele Andres ajunge și pe meleagurile noastre și începe să fie folosit mai des după ce Apostolul Andrei ajunge pe malurile Dunării.

Istoricii consideră că numele Andrei ar fi fost folosit de strămoșii noștri încă din primul secol după Hristos. Câteva secole mai târziu, de la numele Andrei a fost botezată luna decembrie care se nume andrea sau undrea, adică prima lună după sărbătoarea Sf. Andrei din 30 noiembrie.

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Andrei

Ziua de 30 noiembrie este o mare sărbătoare pentru toți creștinii și este zi liberă națională în România, Apostolul Andrei fiind ocrotitorul țării noastre. Toți cei care poartă numele Andrei și derivate din acest nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie.

Iată numele și diminutivele cel mai des folosite pentru cei care sunt botezați după Apostolul Andrei:  

Andraș                 Andruș
Andruță               Andreas
Andrias                Andries
Adi                      Andi
Andu                   Andru
Andreiu

Andreina             Andra

Andrada        Andruța

Deia              Deea

Trăsături deosebite asociate cu numele Andrei

Numele Sf. Andrei are o muzicalitate deosebită, este un nume distins, scurt și sonor, simplu și elegant.

În Antichitate, se credea că numele împrumută anumite trăsături celui care îl poartă și că reflectă personalitatea persoanei respective.

Andrei este asociat cu o personalitate puternică, deschisă și curajoasă. El reflectă ingeniozitate, inteligență și înțelepciune din primii ani ai maturității.

Varianta feminină a acestui nume, Andreea, reflectă o personalitate complexă, o femeie distinsă, sigură pe ea, inteligentă și curajoasă. Ea știe ce vrea în viață, dar știe să aștepte momentul potrivit pentru visurile ei.