Joia Neagră e o zi importantă, cea a Deniei Mari. Acum ni se aminteşte cum Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnaţi la smerenie.

Joia Neagră amintește de focul credinței

În Joia Neagră, în Grădina Ghețimani, s-a ținut Rugăciunea Cea Mai Presus de Fire. Tot în Joia Mare, în urma trădării lui Iuda, cei care voiau să-L ucidă pe Mântuitor au reușit să-L prindă.  Este o zi pentru pomenirea morţilor. La Denie, se citesc cele 12 evanghelii, adică tot atâtea fragmente cât numărul apostolilor, extrase din cele 4 Evanghelii. La finele slujbei, se scoate Sfânta Cruce în mijlocul bisericii. Bolnavii, fetele, dar şi cei aflaţi în necaz, înnoadă acum mătănii sau sforicele, fiecărui nod corespunzându-i o dorinţă pusă în timpul citirii unei Evanghelii. Acestea se poartă apoi ca talismane aducătoare de noroc şi sănătate. Joia Mare, a patimilor sau a morţilor, cum mai e numită în popor ultima joi din post, când l-a vândut Iuda pe Hristos, este ziua focului pentru sufletele dispărute dintre cei vii. Din Joia Mare până la Paşti nu se mai trag clopotele la biserici, ci numai se toacă.

Ce să NU faci în Joia Mare

Foarte important este să știi ce să NU faci în Joia Mare. Căci, în Săptămâna Mare și mai ales în Joia Neagră nu se mănâncă oţet şi nici untdelemn. Pentru că lui Iisus I s-a dat oţet în timpul patimilor. Iar cu untdelemn a fost uns la coborârea de pe cruce în mormânt. Nici urzici nu se pun la foc în aceste zile, căci cu urzici şi spini a fost lovit Iisus. În Joia Mare se vopsesc ouăle în roşu. Tot Joi nu e bine să dormi, căci vei fi leneş tot anul. În Vrancea, se crede că vin morţii în această zi să se încălzească, în timp ce în Mehedinţi se face un foc din lemn de alun, peste care se pune tamâie pentru afumat. În Gorj, se face foc din boji, pentru ca să se încălzească picioarele morţilor.

În Moldova, în dimineaţa din Joia Mare, înainte de a cânta cocoşii a treia oară, oamenii fac foc în curţi. Toate slujbele, pomenirile şi parastasele începute în prima sâmbătă a Postului Mare, durează numai până în această zi. În unele zone ale ţării se obişnuieşte să se ducă la biserică băutură şi mâncare, care se sfinţesc şi se dau de pomană, de sufletul morţilor. În alte regiuni, se împart colivă şi colaci. Conform tradiţiei, înroşirea ouălor se face neapărat în Joia Mare, pentru că se spune că ouăle fierte şi vopsite acum se pot păstra pe tot parcursul anului, fără să se strice.

Sursa foto: 123rf.com