Sufletul oricărui creștin are locul lui hărăzit în împărăția Domnului, după cum ne spune Biblia. Creștinii se roagă pentru sufletul celor plecați, pregătesc pomeni și parastase în fiecare an. Dar acestea trebuie rânduite conform calendarului ortodox, unde putem vedea când NU se fac parastase, în funcție de sărbătorile mari de peste an.  

Câteva rânduieli importante pentru parastase

Parastasul sau slujba de pomenire a morților este o datină creștinească. Pentru orice parastas, familia decedatului trebuie să aducă la biserică o colivă, colaci sau prescuri, vin, lumânări, tămâie și cărbuni pentru tămâie.

”Coliva, făcută din grâu fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr, închipuie însuși trupul celui/celor răposați, dar are și o semnificație duhovnicească deosebită, fiind un simbol al învierii trupului, pentru că după cum bobul de grâu, ca să încolțească și să aducă roadă, trebuie să fie îngropat mai întâi în pământ și să putrezească, tot așa trupul omenesc mai întâi se îngroapă și putrezește, pentru ca să învieze întru nestricăciune. Dulciurile care intră în compoziția colivei reprezintă dulceața vieții celei veșnice pe care ne dorim și pentru care ne rugăm să o dobândească cei adormiți. Pe colivă se așază Sfânta Cruce și se ornează în chip frumos pentru a aminti faptele bune făcute de răposat pe lumea aceasta.”

Familia trebuie să aibă grijă ca răposatul să fie pomenit cât mai des în cadrul Sfintei Liturghii. De aceea este bine să se dea preotului un pomelnic pentru 40 de zile (numit sărindar), ori pentru un an, pe care acesta să-l pomenească la toate Sfintele Liturghii. Pentru a ajuta sufletele celor adormiți, cel mai mult contează să dăm aceste sărindare la cât de multe biserici și mănăstiri putem, deoarece Sf. Liturghie este cea mai de folos slujbă atât pentru vii cât și pentru morți.

La pomenirea de 40 de zile, pe lângă colivă și vin, se pregatesc o icoană și un colac. Din colac preotul va rupe o bucată pe care o va așeza pe icoană și din care va împărți spre gustare rudelor decedatului.

Când NU se fac parastase în 2022

Parastasele nu se fac niciodată duminica, deoarece duminica amintește de Învierea Domnului și este zi de bucurie, nu de întristare.

Iată celelalte zile în care nu se fac parastase la biserică:

– în cele 12 zile dintre Nașterea (25 decembrie 2022) și Botezul Domnului (6 ianuarie 2023).
– De la Lăsatul secului de carne până la sâmbăta întâi din Postul Mare, sâmbăta Sf. Teofan: 27 februarie – 12 martie  
– Din sâmbăta Floriilor până în Duminica Tomii: 16 martie – 1 mai
– La praznicele împărătești sau sărbători mari.
– În timpul Postului Mare nu se face parastas în zilele de rând (luni, marți, miercuri, joi, vineri), deoarece în aceste zile nu se face Liturghie obișnuită sau deplină.
Atenție!

În fiecare din sâmbetele Postului Mare, pentru cei decedați după sărbătoarea Sfintei Învieri din anul precedent, rudele „poartă capetele”, adică fac pomeniri pentru sufletul acestuia, aducând la biserică prescuri (capete), coliva și vin. Preotul, cu acest prilej, săvârșește slujba parastasului.