Sfârșitul de an ne aduce cele mai frumoase sărbători creștine și mulți dintre credincioși le așteaptă cu bucurie să meargă la slujbe și să se împărtășească înainte de Nașterea Domnului. Dar nu trebuie să uităm care este buna purtare în biserică.

Luna noiembrie s-a încheiat cu sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul poporului român. La începutul lunii decembrie îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae și ne pregătim curând de Crăciun, cea mai frumoasă și luminoasă dintre sărbătorile creștine, urmată apoi de sărbătoarea Sf. Ștefan.

Începutul anului nou este și el marcat de sărbători religioase cu o semnificație profundă pentru români. Toate aceste zile de sărbătoare vor aduce mai mulți oameni la biserică decât în timpul anului și nu trebuie neglijată conduita corectă și respectuoasă pe care trebuie să o avem în acest lăcaș.

La biserică se merge cu pace în suflet!

Părintele Cleopa amintea adesea că trebuie să mergem la slujbe cu inima împăcată, după ce i-am iertat în sufletul nostru pe cei care ne-au greșit. Când sufletul este liniștit, el se deschide pentru a primi adevăratul har al rugăciunilor.

De asemenea, este bine să duci la biserică un dar simbolic de acasă, o lumânare, o prescură sau o sticlă de vin, pentru că astfel ele vor fi binecuvântate și va fi binecuvântată casa ta cu tot ce ai tu mai de preț. Și binecuvântat vei fi tu pentru gândul bun cu care aduci aceste mici daruri, precum și cu bucuria pe care trebuie să o aduci în sufletul tău când intri în biserică.

Buna purtare în biserică. Ce reguli se respectă!

Fiul stă la dreapta Tatălui, Maica Domnului stă la stânga Tatălui. Așa se păstrează și ordinea în biserică. Femeile trebuie să intre în stânga altarului, iar bărbații în dreapta, cei mai vârstnici înainte, cei mai tineri în rândurile din spate.

Ar trebui să respectăm și azi o regulă veche care învață femeile să fie cât mai simple la biserică, să meargă fără podoabe ostentative, fără farduri și mai ales îmbrăcate în haine modeste și fuste sau rochii decente. Hainele prea scurte sau strâmte, prea decoltate și colorate sunt o ofensă adusă atât slujitorilor bisericii, cât și celorlalți enoriași veniți la slujbe.

Nimic din ceea ce facem în biserică nu trebuie să fie ostentativ. Buna purtare în biserică ne spune că trebuie să ne închinăm discret, fără cruci mari până la podea. Trebuie să ne rugăm în gând și să plecăm fruntea la icoane, fără să le sărutăm cu pupături zgomotoase, pentru că nu este nici în spiritul creștinesc, nici igienic.

De asemenea, nu se ating icoanele cu mâna, nu doar din motive de igienă, ci și pentru conservarea și păstrarea lor.

Slujba se ascultă în liniște și se repetă în gând

Închide telefonul mobil și încearcă să pui deoparte toate gândurile prozaice legate de treburile de acasă și de grijile tale cotidiene. La biserică, este bine să uiți de toate necazurile și să îți umpli sufletul și mintea cu liniștea pe care o aduc povețele și rugăciunile din timpul slujbei.

Este bine să asculți cu luare aminte ceea ce citește preotul din Cartea sfântă și să repeți în gând cele mai bune sfaturi și cele mai bune pilde. Cel puțin în acele momente de smerenie, ar fi bine să ne bucurăm de răgazul pe care ni-l oferă slujba, să ne reculegem și să ne întoarcem către sufletul nostru pentru a ne elibera de povară.