CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cele mai rezistente orhidee la ghiveci sunt orhideele fluture sau phalaenopsys. Acesta este soiul cel mai potrivit pentru orice apartament, fie el mai luminos sau mai rece și întunecos. Dacă iubești orhideele, alege genul phalaenopsys și vei avea flori în fiecare an. Iată și câteva sfaturi foarte bune pentru alegerea și îngrijirea orhideelor!

  1. Alege întotdeauna orhideea care mai are trei, patru boboci în vârf. Acest lucru îți arată că planta se află în prima etapă de înflorire, iar tija florală este în dezvoltare. Astfel, florile pe care le are și cele care vor mai crește vor rezista până la 4 sau chiar 5 luni.

2. Privește cu atenție la baza plantei, la nodul frunzelor. Dacă observi un mic ciot de la o altă tijă florală, înseamnă că planta se află la a doua înflorire, ceea ce înseamnă că este tânără, rezistentă și va mai face multe flori de acum încolo. Dacă observi trei sau patru cioturi de tije florale, este posibil să fie o orhidee destul de bătrână, dar încă rezistentă.

Câteva secrete pentru alegerea și îngrijirea orhideelor

3. Dacă observi rădăcini aeriene complet uscate, acestea se taie de la bază. Rădăcinile aeriene verzi și sănătoase nu se taie niciodată! Ele au rolul de a acumula apă și nutrienți, de a echilibra planta și mai ales de a completa procesul de fotosinteză pe care îl fac frunzele. În plus, aceste rădăcini susțin plantele în mediul lor natural, pe scoarța copacilor, ceea ce se întâmplă mai rar la ghiveci. Le poți orienta să se prindă de niște tutori din lemn.

4. Orhideea nu se ține în ghiveci sau mască de lut, deoarece rădăcinile ei au nevoie de mult aer și de lumină. Dacă te uiți cu atenție în ghiveciul transparent în care o cumperi, vei observa rădăcini verzi încolăcite printre mușchi. Acestea realizează fotosinteza și au nevoie de un vas transparent.

5. Orhideea se ține într-un spațiu bine luminat, departe de soarele care ofilește florile. Frunzele se pulverizează cu apă de două ori pe săptămână, și vara, și iarna. Dacă o îngrijești corect, florile ei vor trăi patru, cinci luni!

6. După ce se ofilesc florile, taie tija florală la 4 sau 5 noduri deasupra bazei. La unele orhidee tinere, uneori, poate apărea o nouă tijă florală dintr-un nod de pe tija veche. Trebuie doar să îi lași acestei plante de apartament un repaus de o lună și apoi să o hrănești cu fertilizatori speciali pentru orhidee.

imagine: Adina Stănilă/Libertatea pentru femei