Dacă ți-ai propus să faci singură pâinea la cuptor sau să gătești cozonaci, este bine să știi care este făina cea mai potrivită pentru fiecare. Iată ce reprezintă codul din 3 cifre de pe ambalaje.

Făina 000, fină și pufoasă

Acest tip de făină se produce din cereale cu un conținut ridicat de gluten și proteine vegetale și este potrivită pentru prăjituri, pentru aluaturile elastice precum cele din care se fac choux-urile sau foile de plăcintă și ștrudele. Poate fi folosită pentru orice aluat în care se pune drojdie, dar mai puțin pentru pâine. Și este bine să reții faptul că, pentru a obține această făină albă și pufoasă, în procesul de fabricație se folosește și clor.

Făina albă 650

Această făină are un procent mai ridicat de gluten și poate fi folosită pentru pâine, pentru aluaturile de pizza, pentru covrigi și, în general, pentru produsele de patiserie care trebuie rumenite. Afla ce sunt covrigii si cine i-a inventat!

Făina 550

Este măcinată din cereale mai moi, cu un conținut mai scăzut de gluten, și poate fi folosită la majoritatea tipurilor de aluaturi, deși nu vor crește la fel de pufoase ca atunci când folosești făina dură. Cu toate acestea, făina obișnuită poate fi folosită și la pâine, și la plăcinte sau la gogoși, dar este mult mai bună pentru biscuiți sau pentru foitaje.

Făina specială pentru cozonac

Are un conținut mult mai scăzut de gluten decât făina dură și este îmbunătățită cu agenți de creștere și de afânare. De obicei, această făină conține fie bicarbonat de sodiu, fie fosfat de calciu care ajută la producerea unui aluat aerat și pufos. Acest tip de făină devine și mai gustoasă și mai pufoasă în combinație cu zahărul, astfel că este cea mai bună pentru aluaturile dulci, pentru pandișpanuri sau pentru cornulețe și biscuiți moi, care se umplu cu cremă.

Făina integrală din grâu

Pentru această făină se folosește întregul bob de grâu, inclusiv tărâțele și germenii, de aceea este mai bogată din punct de vedere nutritiv. Făina integrală conține mai multe fibre decât făina albă, dar are un conținut mai scăzut de gluten, de aceea aluatul nu va crește la fel de pufos ca atunci când folosești făina 000. De obicei, făina integrală are indicativul 1050 și este considerată făina cea mai dură.

Alte tipuri de făină utile în gospodărie

Făina de secară

Aceasta poate avea indicativele 997 și 1150 și este folosită pentru pâine, în amestec cu făina de grâu. Iar făina de secară tip 1800 este făina integrală, la care s-a folosit aproape tot ce conține secara și se folosește pentru a prepara pâine exclusiv din secară, fără adaos de făină din grâu.

Făina de migdale

Se folosește doar la prăjituri, pentru că are un gust dulce și aromat, dar se combină cu făina 000 de grâu. Este o făină cu un conținut ridicat de grăsimi, de aceea trebuie folosită imediat ce a fost cumpărată, pentru că nu are o perioadă mare de valabilitate.

Făina de orez

Este indicată celor care au intoleranță la gluten, deoarece nu conține deloc acest ingredient. De asemenea, este recomandată celor care suferă de colite și afecțiuni ale stomacului. Poate fi folosită și ca agent de îngroșare în budinci și sosuri, la prăjituri, pișcoturi sau fursecuri. Este o făină bogată în fibre care se digeră ușor, dar aluatul din acest tip de făină nu crește la fel de mult ca aluatul din făina de grâu.

sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi: Ce este făina de orez. Ce beneficii are și cum se folosește