Crocușii pot fi plantați deopotrivă primăvara și toamna. Dar cu bulbii de toamnă obții flori mai mari și mai rezistente. Cu cât ai mai multe pâlcuri de crocuși viu colorați, cu atât vei avea o grădină mai frumoasă primăvara.

Plantează-i lângă ghiocei și printre zambile, să obții un efect spectaculos. Și caută bulbi timpurii, care înfloresc din primele zile calde de martie, precum și soiuri de crocuși care înfloresc în aprilie. Indiferent de soi, culorile acestor flori sunt foarte bogate, iar cele mai spectaculoase sunt cele bicolore, în nuanțe de mov, lila, roz, roșu, galben sau portocaliu.

Crocușii, rezistenți și ușor de înmulțit

Crocușii sunt flori rezistente, cu frunze subțiri și înguste și bulbi care suportă înghețul și zăpada. Se înmulțesc rapid în grădină, dacă sunt plantați de la bun început într-un loc însorit, unde nu băltește apa și zăpada se topește cel mai repede primăvara. În trei – patru ani, un singur bulb poate să se înmulțească de 8 – 10 ori și vei avea numeroase buchețele de flori delicate.

Ca toate florile cu bulbi, și crocușii produc o singură floare din bulb, dar aceasta rezistă mai mult decât ghioceii sau zambilele. După câțiva ani, este indicat să rărești bulbii și să plantezi separat 4 sau 5 bulbi mai mari și mai sănătoși pentru a forma un nou pâlc de flori.

Șofranul, cel mai rar și scump soi de crocus

O anumită specie de crocus, care crește în special în Iran și în țările de Orientul Mijlociu, produce celebrul condiment supranumit ”aurul roșu din bucătărie”. Șofranul este deosebit de scump, pentru că plantațiile de crocus sunt foarte puține în lume, iar munca se face doar manual.

Florile de crocus care produc șofranul au petalele mov deschis și câte trei stamine roșii ca focul, lungi, subțiri și foarte delicate. Aceste stamine, uscate și mărunțite, dau condimentul minune. Pentru 1 kg de șofran este nevoie în medie de 200.000 de flori, iar pentru 1 gram este nevoie de câteva sute de stamine uscate.

De aceea, prețul lui este cel mai scump din lume între toate condimentele, între 2.000 și 10.000 de lire/500g în funcție de calitate. Dacă găsești șofran la un preț dubios de mic, nu te păcăli! Sunt stamine culese de la alte soiuri de flori, care pot fi otrăvitoare.

foto: 123rf.com