Colesterolul, alături de trigliceride și fosfolipide, este unul din cele trei tipuri de grăsimi care circulă prin organismul nostru. Este indispensabil pentru viață și îndeplinește funcții esențiale. Corpul produce colesterolul de care are nevoie, iar ficatul îl folosește pentru a face vitamina D, anumiți hormoni și acid biliar pentru a ajuta la digerarea alimentelor grase

Colesterolul este necesar pentru a construi și menține membranele celulare și este o componentă importantă a creierului. De fapt, colesterolul este vital pentru funcția neuronilor. În plus este folosit și de globulele albe ale sistemului imunitar pentru a ajuta la combaterea infecțiilor.

Tipuri de colesterol

Colesterolul și alte lipide circulă prin sânge sub diferite forme Dintre acestea, lipoproteinele cu densitate scăzută – cunoscute ca LDL sau „colesterol rău”, primesc cea mai mare atenție. Dar lipoproteinele au forme și dimensiuni diferite, iar fiecare tip are propriile sarcini. Iată cele cinci clase principale:

1. Chilomicroni: particule foarte mari care conțin, în principal, trigliceride (acizi grași din alimentație). Sunt produși ai sistemului digestiv și sunt influențate de dietă.

2. Particulele de lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL) transportă, la rândul lor, trigliceridele către țesuturi, dar sunt produse de ficat. Când celulele organismului preiau acizii grași din VLDL, aceste particule se transformă în lipoproteine cu densitate intermediară și după ce a avut loc extracția, în particule LDL.

3. Particulele de lipoproteine cu densitate intermediară (IDL) se formează când particulele de VLDL își eliberează acizii grași. Unele sunt eliminate rapid de ficat, dar altele sunt transformate în lipoproteine cu densitate mică.

4. Particulele de lipoproteine cu densitate mică (LDL) sunt și mai bogate în colesterol pur, deoarece majoritatea trigliceridelor pe care le-au transportat, a dispărut. LDL este numit „colesterol rău”, deoarece poate determina acumularea în vasele de sânge a unor depozite cunoscute sub numele de plăci, ce pot duce la scăderea cantității de sânge și oxigen care circulă către inimă. Acest lucru poate provoca diverse afecțiuni cardiace.

5. Particulele de lipoproteine cu densitate mare (HDL) sunt denumite și „colesterol bun”, deoarece acest tip de colesterol călătorește prin sânge colectând excesul de colesterol LDL pe care îl transportă în ficat unde este descompus, în loc să se acumuleze pe artere.

Simptome

Nu există simptome de colesterol ridicat. De aceea, este recomandat să verificați nivelul de colesterol începând cu vârsta de 20 de ani și apoi la fiecare cinci ani sau când este cazul. Medicul va putea spune dacă nivelul de colesterol a crescut prea repede și poate recomanda un plan de tratament.

Ce provoacă colesterolul ridicat?

Cea mai frecventă cauză a colesterolului ridicat este un stil de viață nesănătos. Acest lucru poate include:

  • Obiceiuri alimentare nesănătoase, cum ar fi consumul multor grăsimi saturate (carne, produse lactate, ciocolată, alimente prăjite, etc.) și de tipul trans (alimente prăjite sau procesate). 
  • Lipsa de activitate fizică – scade colesterolul HDL (bun).
  • Fumatul

Colesterolul ridicat este cauzat și de factori genetici. De exemplu, hipercolesterolemia familială, o tulburare genetică, se manifestă atunci când organismul nu este în măsură să elimine colesterolul LDL din sânge.

Recomandări pentru scăderea colesterolului

Cu cât ficatul este mai solicitat, cu atât mai greu îî este să lucreze la nivel optim și să mențină concentrația colesterolului. Modul în care ne îngrijim să avem un ficat în stare bună influențează nivelul colesterolului din organism. Iată câteva modalități de a reduce nivelul colesterolului. 

Dietă pentru ficat – pentru a ușura sarcinile ficatului, trebuie să eliminăm din meniu carnea grasă, mezelurile, preparatele grase din carne (cârnați, untură), laptele gras și produsele derivate din acesta, alimentele ultraprocesate și cele de tip fast-food, fursecurile cumpărate și prăjiturile cu un conținut ridicat de grăsimi trans. În schimb, se recomandă includerea în dietă a produselor bogate în fibre dietetice (fructe și legume) sau în acizi grași nesaturați (uleiuri vegetale, grăsimi de pește marin, uleiuri de pește), nucilor și ceaiurilor din plante.

Eliminați „viciile” – alcoolul și cofeina sunt doi compuși pentru care ficatul trebuie să depună un efort foarte mare. Nu este vorba doar de descompunerea lor în compuși simpli, ci despre detoxifierea și transformarea lor în substanțe care să nu fie toxice pentru organism. 

Anumite medicamente – ficatul este suprasolicitat atunci când sunt consumate anumite tipuri de medicamente (de ex., cele hormonale sau paracetamolul). 

Aport de suplimente alimentare: recomandat a se utiliza preparate pe bază de plante care conțin vitamine și substanțe ce susțin funcționarea normală a ficatului și menținerea unui nivel normal de colesterol în sânge.