Viața are si perioade stresante. Un an de pandemie, munca de acasă, școala la distanță a copiilor și multe ore petrecute împreună – sau în izolare – toate acestea au fost o provocare chiar și pentru cei mai relaxați dintre noi. S-ar putea să observăm că mâncăm mai puțin pentru că ne este foame și mai mult de consolare – ne alinăm cu alimente fără valoare nutritivă sau consumăm gustări nesănătoase pentru că se află la câțiva pași distanță de biroul nostru de acasă. Poate că chipsurile din punga aceea mare sunt gustoase, sau poate că ne distrag atenția temporar de la o zi proastă, dar mâncatul inconștient poate duce la creșterea inutilă în greutate și la oboseală, apatie și poate avea și alte consecințe asupra sănătății. Pentru a mânca sănătos trebuie să mâncăm conștient. Mai jos sunt cinci moduri prin care poți deveni mai conștient față de ceea ce mănânci, ajungând astfel la alegeri mai sănătoase.

Trece pe hârtie 

Celor care încep un program de exerciții li se spune deseori să țină evidența pașilor făcuți, kilometrilor alergați sau antrenamentelor dintr-o săptămână. De ce? Pentru că atunci când ținem evidența progresului, devenim mai conștienți de succesul nostru, dar și de zonele în care putem să aducem îmbunătățiri. A ține un jurnal alimentar este un exercițiu fascinant și deseori grăitor. O să-ți amintească de cei 10 biscuiți pe care i-ai mâncat după prânz sau porția aceea extra de piure pe care ți-ai pus-o în farfurie la cină. Punând pe hârtie tot ce mănânci – și când și de ce – te ajută să reduci la zero acele obiceiuri la care trebuie să lucrezi.

Ia o pauză 

Deseori ne surprindem  căutând prin frigider sau prin cămară. E posibil să te întrebi de ce ai ajuns în bucătărie. Înainte de a-ți lua ceva de mâncare, întreabă-te „de ce mănânc acum?”. Este foarte posibil să te afli în bucătărie dar nu pentru că ți-e foame – poate că ești acolo pentru că te plictisești, de nervi sau oboseală. Dacă îți acorzi acest timp pentru a răspunde la întrebare, poți descoperi că mâncatul s-ar putea să nu fie soluția. Caută alte moduri de a face față plictiselii, furiei sau oboselii. În loc să mănânci, mai bine ieși la plimbare, suni un prieten sau îți faci o cană cu ceai.

Mănâncă și atât

Cu atât de multe lucruri care se petrec într-o singură zi, ajungem să grăbim totul – inclusiv mâncatul. Într-o lume plină de elemente care ne distrag atenția, folosim deseori mesele ca timp pentru a face multe alte lucruri. Poate că ne uităm la TV sau răspundem unor e-mail-uri sau căutăm pe internet. Aceste distracții ne pot ajuta să ne conectăm dar nu ne ajută să fim conștienți în legătură cu ce și cât mâncăm. Dacă alocăm timp să mâncăm și atât, singuri sau împreună cu familia, putem deveni mai conștienți în legătură cu cât de mult consumăm și să ne bucurăm de ceea ce mâncăm.

Implică-ți simțurile

Atunci când mâncăm, e greu să fii cu adevărat concentrat – mai degrabă ne gândim la ce trebuie să facem după aceea. Alocă-ți cel puțin 20 minute pentru a te concentra asupra mesei, fiind atent la alimentele din farfurie. Activează-ți simțurile și observă mirosurile, aromele, culorile și texturile alimentelor – este posibil să apreciezi mai mult fiecare înghițitură mâncând conștient și, în același timp, mulțumindu-te cu mai puțin.

Înțelege sațietatea

Tuturor ni s-a întâmplat – mai ales de sărbători – să mâncăm atât de mult încât să ne simțim umflați . Deși astfel de ocazii de mâncat în exces pot fi rare, mulți oameni își fac un obicei din a mânca până când se simt plini, în loc să mănânce atât cât trebuie încât să nu le mai fie foame. Acest proces poate fi o provocare pentru cei care au fost învățați să nu lase nimic în farfurie sau pentru cei cărora le este frică să irosească mâncarea. Începe prin a-ți pune mai puțin în farfurie și ține seama de recomandările unor experți , lăsând măcar o înghițitură în farfurie. Mănâncă încet și conștient și observă cum te simți atunci când mănânci până când nu îți mai este foame, prin comparație cu atunci când mănânci până te simți plin. 

În lumea noastră permanent în mișcare, poate fi dificil să îți faci timp și să devii atent la cum, când, unde și de ce mâncăm, în loc să considerăm mâncatul ca pe un lucru din lista de lucruri care trebuie făcute. Mâncatul conștient ne permite să facem o pauză și să ne gândim la ce mâncăruri consumăm și cât. Devenind conștienți de momentele și motivele pentru care ronțăim și alocând timp să ne așezăm și, fără să ne distragă nimic, să mâncăm, ne permite să ne bucurăm de mâncare, să învățăm despre tiparele noastre de alimentație și să culegem roadele unor mese mai sănătoase și hrănitoare.

O sursă de inspirație în bucătărie este si Cartea de Bucate Herbalife Nutrition  care conține 80 de rețete din bucătăria europeană și africană. Fie că alegi să consumi produsele Herbalife Nutrition ca atare sau ca ingrediente principale pentru gustări, băuturi sau deserturi, această carte va fi un real ajutor pentru tine. Rețetele au valorile nutriționale mentionate per porție astfel că îți va fi mai ușor să urmărești aportul caloric în funcție de preparatul ales. Conteactează un Distribuitor Independent Herbalife Nutrition accesând https://contact.herbalife.ro/ și află cum poți intra în posesia Cărții de Bucate Herbalife Nutrition Vol.1