CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Dieta Ketogenică

Este una dintre cele mai populare diete din ultimii ani și presupune consumul mare de proteine și cel scăzut de carbohidrați pentru a slăbi. Problema cu această dietă e că exercită un stres în plus asupra organelor interne, care au nevoie de carbohidrați pentru a funcționa corespunzător.

Dieta ”Șarpe”

Dieta ”Șarpe” constă din urmarea unor perioade mai lungi de post (între 48 și 72 de ore neîntrerupt), cu conținut scăzut de carbohidrați și continut mare de grăsimi între perioadele de pauză alimentară, ceea ce poate afecta buna funcționare endocrină.

Juicing-ul

Această metodă de detoxifiere a organismului cu ajutorul sucurilor de legume și fructe nu este agreată de specialiști, care reamintesc că organismul are singur capacitatea de curățare de toxine cu ajutorul ficatului și al rinichilor. Dacă vrei să crești consumul de fructe și de legume, acestea trebuie consumate ca atare, cu pulpă și coajă, fără a fi presate și transformate în suc.

Dieta Paleo

Dieta Paleo presupune un mod de alimentație asemănător cu cel al oamenilor din preistorie- fără produse procesate sub nicio formă. Totuși, specialiștii menționează încă o dată ca eliminarea din alimentație a unor grupe de alimente nu poate decât să aibă efecte negative asupra sănătății pe termen lung. Eliminarea carbohidraților și a lactatelor duce la deficiențe nutriționale care vitregesc corpul de combustibil necesar bunei funcționări.

Dieta Alcalină

Dacă o dietă sună prea bine pentru a fi eficientă, atunci așa este! Evitarea alimentelor acide precum prevede dieta alcalină pentru purificarea organismului nu este susținută științific. Ca și în cazul juicingului, și aici intervine funcția proprie a organismului  de a scăpa singur de impurități. Mai bine ne concentrăm pentru a susține abilitatea naturală a organismului de a elimina toxinele prin consumul corespunzător de apă, de fructe și de legume, care trebuie să ocupe jumătate din farfuria cu mâncare de la mesele principale, și consumul de proteine bune.

În concluzie, ar trebui să avem întotdeauna în vedere ”dietele” care conțin un echilibru nutrițional format din cantități suficiente de proteine, grăsimi sănătoase și fibre și care sunt sărace în zahăr rafinat.

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist, dietetician, www.zeadreea.com

andreea zegheanu nutriționist

Diete recomandate – Dieta DASH, Montignac sau cea Mediteraneană

Fiecare boală cronică necesită o altă abordare dietetică. Acesta este motivul pentru care, în loc să ne preocupăm de ce diete să ne ferim, trebuie să ne focusăm atenția pe dietele care pot stopa agravarea sau chiar (acolo unde este cazul) accelera vindecarea. Dieta DASH, Montignac sau cea Mediteraneană sunt diete care au demonstrat că pot ajuta în regresia afecțiunilor cronice prin diverse mecanisme – ajută în slăbire, reduc inflamația cronică, îmbunătățesc anumiți parametri (glicemia, nivelul colesterolului total și LDL, scad tensiunea arterială, etc). Singura dietă total contraindicată este cea vestică – dieta de la care pleacă majoritatea afecțiunilor cronice.

Foto: Unsplash