După ce Djokovic a consultat un nutriționist, a aflat cât de importantă este dieta pentru performanță și a făcut schimbări semnificative. În 2010, Djokovic s-a confruntat cu Jo-Wilfried Tsonga în sferturile de finală ale Australian Open 2010.

În ciuda faptului că a condus două seturi la unu, Novak Djokovic a suferit apoi o criză. Avea probleme cu respirația și se simțea complet istovit. Într-o pauză, a vomitat. Când s-a întors în teren, a pierdut în fața lui Tsonga.

Cum a apărut Dieta Djokovic

Din fericire, doctorul Igor Cetojevic, nutriționist și coleg sârb, urmărea meciul și a bănuit imediat că dificultățile de respirație ale lui Djokovic sunt consecința unui dezechilibru în sistemul său digestiv.

Mai târziu, cei doi s-au întâlnit pentru o consultație în care Cetojevic a ajuns la concluzia că Djokovic era sensibil la gluten. Analizele ulterioare de sânge au arătat că are o puternică intoleranță la gluten și la produse lactate. Nu este ceea ce majoritatea oamenilor vor să audă, cu atât mai puțin pe cei ai căror părinți dețin o pizzerie. Dar Djokovic a fost motivat să reușească și a renunțat imediat la pâine și la produse lactate.

Citește și: Adevărul despre detoxifiere. Ce spune un nutriționist despre curele de detoxifiere

Dieta Djokovic. Ce mănâncă jucătorul

După ce Djokovic nu a consumat gluten timp de două săptămâni, a simțit beneficii. Se simțea mai ușor, mai energic și dormea ​​mai bine decât înainte. După cele două săptămâni, Djokovic a făcut din această dietă un stil de viață permanent. Beneficiile au urmat rapid. În decurs de 12 luni, era mai sănătos, mai alert, mai energic. Se putea concentra mai ușor.

Djokovic urmează o dietă fără gluten și lactate. De asemenea, el reduce cât mai mult aportul de zahăr. Consumă multe legume, fasole, carne albă, pește, fructe, nuci, semințe, năut, linte și uleiuri sănătoase.

După ce a câștigat o finală de aproape șase ore împotriva lui Rafael Nadal la Australian Open din 2012, Djokovic avea pofta de ciocolată. Nu mai mâncase de 18 luni. Fizioterapeutul său i-a adus un baton, dar sârbul a luat un singur pătrat. L-a lăsat să se topească în gură și apoi a lăsat restul.

Djokovic a continuat să scrie despre dieta sa și despre modificările pe care le-a făcut în cartea sa, Serve To Win. Dă cititorilor detalii despre ceea ce mănâncă. El oferă, de asemenea, un exemplu de trei zile din dieta Djokovic. Poți încerca și tu.

Dieta Djokovic. Prima zi

Micul dejun:

Primul lucru pe care îl face jucătorul când se trezește este să bea apă.

Apoi, mănâncă două linguri de miere; muesli (inclusiv ovăz organic fără gluten, afine, stafide, semințe de dovleac sau floarea-soarelui și migdale)

Gustare la mijlocul dimineții (dacă este necesar): Pâine fără gluten sau biscuiți cu avocado și ton

Prânz: Salată verde, paste fără gluten primavera (paste de orez cu dovlecei, sparanghel, roșii uscate la soare și brânză vegană opțional)

Gustare la mijlocul după-amiezii: Mere cu unt de caju; pepene

Cina: salată caesar (varză, Kale, fenicul, quinoa și nuci de pin) plus sos, hamsii sau sardine; supă minestrone; file de somon cu roșii la grătar

Citește și: Dieta ayurvedică, dieta armoniei

Ziua a doua

Micul dejun:

Primul lucru pe care îl face jucătorul când se trezește este să bea apă.

Apoi, mănâncă două linguri de miere; banană cu unt de caju; fructe.

Gustare la mijlocul dimineții (dacă este necesar): Pâine prăjită fără gluten cu unt de migdale și miere.

Prânz: Salată mixtă: salată verde, tăieței fără gluten, ardei gras roșu, rucola, caju și frunze de busuioc, sos vinaigret picant.

Gustare la mijlocul după-amiezii: Baton cu fructe și nuci; fructe.

Cină: Salată nicoise de ton (fasole verde, fasole cannellini, rucola, ton, ardei roșu, roșii și năut conservat), supă de roșii, roșii la grătar.

Citește și: Amestecul care se bea înainte de culcare și te scapă de grăsime. Slăbești peste noapte!

 Ziua a treia

Micul dejun:

Primul lucru pe care îl face jucătorul când se trezește este să bea apă.

Apoi, mănâncă două linguri de miere; ovăz fără gluten cu unt de caju și banane; fructe.

Gustare la jumătatea dimineții (dacă este necesar): hummus de casă (inclusiv naut și sos de soia fără gluten) cu mere, alte crudități.

Prânz: Salată mixtă-verde, paste fără gluten cu pesto (paste de orez, nuci și frunze de busuioc)

Gustare la mijlocul după-amiezii: Avocado cu biscuiți fără gluten; fructe.

Cina: Salată proaspătă de verdețuri mixte cu avocado și dressing. Supă de morcovi și ghimbir. Pui rotisat cu lămâie.

Sursa foto: 123rf.com